Interviu cu primarul Grigore Fati! ”Vin în fața apahidenilor cu o echipă de oameni profesioniști”

Domnule primar ne puteți spune despre echipa cu care veți aborda următoarele alegeri ?

Aș începe prin a preciza că această echipă a fost validată democratic prin vot de către biroul politic al Partidului Social Democrat Apahida. Acolo unde am avut mai mulți competitori și am avut situații, biroul a fost cel care a ales inclusiv poziția pe liste prin vot secret, așa înțeleg eu că trebuie să funcţioneze democrația într-un partid. Sigur că m-am bucurat să avem competitori de valoare și aș fi vrut ca toți să acceadă pe locuri eligibile, dar știm că nu se poate. 

Am venit cu puține modificări în primii zece, tocmai pentru că actualii consilieri au demonstrat că au valoare iar unii dintre ei au făcut un pas în spate din motive persoanele , dar  au rămas în echipă și au promovat alții care la alegerile precedente au fost la finalul listei. 

Veți putea observa că sunt tineri de valoare care la următoarele alegeri vor fi promovați pe listă. În același timp avem și mulți oameni cu expe-riență de la care ceilalți au ce învăța. Am gândit lista împreună cu colegii mei, în așa fel încât, fiecare sat al comunei să poată avea un consilier local, iar cele care sunt mai mici spre exemplu Bodrog sau Sub Coastă, împreună cu cetățenii, să alegem delegați săteşti de valoare. Am ținut cont și de recomandările UE ca pe listă să existe și femei și aici am avut în vedere că fiind definitoriu criteriu competenței. 

Sigur că am urmărit și nivelul studiilor celor care vor face parte din Consiliu local din partea PSD și puteți vedea în partea superioară oameni cu studii superioare și cu funcții de conducere în mediul privat, manageri de firmă, medic veterinar, IT-iști , consilier juridic, studenți, analișt politic, dar și oameni cu studii medii. 

Atunci când am stabilit repartizarea pe sate, am ţinut cont de numărul de locuitori al fiecărui sat. Evident că cei mai mulţi consilieri vor fi din Apahida, din rândul lor face parte şi doamna Craciunaș Ilinca, care a fost timp de trei ani şi jumătate viceprimar, de unde a plecat la solicitarea ei pe o funcţie director general la o firmă italiană din Apahida, mai fac parte domnul Frătean Vasile, care este director la un operator de salubritate, doamna Pop Carmen care este medic veterinar în comună, dar și domnul Rus Sorin care este director de vânzări la o firmă cu capital străin din comună noastră. În Sânnicoara avem un antreprenor pe domnul Bob Ioan, în Dezmir îl avem pe domnul Bauer Mihai inginer instalații și pe domnul Naica Marius. În Pata este actualul consilier Ștefan Csabai, care este foarte eficient pentru localitatea pe care o reprezintă. În Corpadea tânărul IT-ist Vlad Petean va reprezenta localitatea. 

Şi ceilalţi de pe listă sunt la fel de valoroşi, însă spaţiu nu ne permite să detaliem sunt convins însă că unii dintre ei aşa cum spuneam mai sus vor face obiectul unei prezentări mai detaliate în 2024. 

 Cum apreciați activitatea contracandidaților în perioada de precampanie?

În primul rând aș vrea să fac o remarcă, dacă mi-ar sta în putință eu aș scoate din circulaţie acest termen precampanie şi aş interzice desfăşurarea unei campanii mascate cu tot felul de bannere, afişe, manifestaţii și aş da voie  ca toate aceste activităţi să se desfăşoare pe perioada campaniei electorale. 

De altfel, după cum aţi putut constata am afişat şi eu mult mai târziu, la insistenţele unora, câteva bannere, pe care le consider oricum o cheltuială inutilă. 

Am constatat că,  deşi eu nu am desfăşurat activităţi electorale în această perioadă şi mă voi manifesta doar în timpul campaniei, unii contracandidaţi au început să arate tot felul de probleme care există în comună, evident arătând doar aspecte negative şi aş da câteva exemple. 

Unii spun că la 15 km de Cluj-Napoca, în comuna Apahida exista străzi neasfaltate, aşa este, dar i-aş invita să vadă că sunt străzi neasfaltate și în Cluj-Napoca, iar dacă ei nu ştiu unde le pot arăta eu. Alţii spun că refulează la ploi canalizare, acelaşi lucru se întâmplă şi în Cluj-Napoca, dar şi în alte părţi. Nu spun că este bine, dar fără să supăr pe nimeni şi modul de utilizare a reţelei de canalizare de către cetăţeni nu este aşa cum trebuie. Acest lucru nu îl subliniază nici unul dintre cei care vânează aceste greşeli.

Spre uimirea mea am văzut că unii au mers până acolo încât au spus că în Apahida nu există creşă, deşi avem o creşă la 15.000 de locutori, spre deosebire de Cluj-Napoca care are o rată de o creșă la 22.000 de locuitori. Unii stăteau cu picioarele pe asfalt, cu senatori şi deputaţi în jur şi spuneau că strada este neasfaltată. Alți contracandidaţi pun în cârca Primăriei şi alte probleme care ţin de alte instituţii precum Regia de apă-canal, SDEE Electrica  sau Drumurile Naţionale. Nu am înţeles niciodată de ce aceste probleme care sunt ridicate de cetăţeni în permanenţă, partidele politice le ridică doar în campanie. 

Sper ca toţi competitorii să înţeleagă că pentru cetăţeni şi pentru ei înşişi,  o campanie bazată pe decenta şi pe propunerea de soluţii pentru rezolvarea problemelor este mai benefică decât arătatul cu degetul de la unul la altul.          

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s