Apahida este una dintre cele mai mari comune ale județului Cluj, cu peste 100 kilometri pătrați suprafață și peste 10.000 de locuitori. Potrivit unui clasament al bugetelor tuturor comunelor din țară, Apahida se află pe locul opt național, iar un recent studiu al Universității „Babeș-Bolyai” arată că, în ultimii ani, a intrat în rândul puținelor comune din țară care au un indice al dezvoltării locale mediu spre mare.
Situată în imediata apropiere a orașului Cluj-Napoca, pe Someșul Mic, comuna este tot mai mult influențată de urbanizarea care radiază dinspre oraș. Astfel, în reședința de comună și satele aparținătoare au apărut în ultimii ani un mare număr de ansambluri rezidențiale, ridicate pentru a potoli „setea” imobiliară din Cluj-Napoca. Proximitatea parcului industrial de la Jucu și existența centurii de ocolire sud, care a descongestionat traficul din Apahida, o fac și mai atractivă pentru dezvoltatorii industriali și imobiliari.
Cu toate aceste evoluții bune la nivel macro, Apahida nu este încă o suburbie așa cum sunt cele din statele dezvoltate: veritabile orășele-satelit, unde calitatea vieții este adesea chiar mai ridicată decât în metropolă.
Candidata PNL la Primăria Apahida, Ligia Pop, își propune să schimbe acest lucru și să facă din comună un loc unde să îți dorești să trăiești și să îți crești copiii.
Cu o îndelungată experiență în turism, o industrie care presupune inovarea și adaptarea permanente, Ligia Pop are și o bogată experiență în administrația publică locală și județeană. Astfel, între 2005 și 2016, ea a fost consilier local la Apahida, iar din 2016 este consilier județean.
Apahida va fi o localitate „verde”, cu reguli urbanistice clare, cu un sistem de învățământ bun, cu spații de agrement străbătute de promenade și piste de biciclete, cu o bibliotecă în aer liber și un teatru de vară, cu clădiri și rețele de utilități inteligente; o comunitate care privește spre viitor, dar care nu își uită tradițiile agricole, pe care le rafinează și le eficientizează, spune candidata liberală, într-un interviu acordat pentru ziardeapahida.ro.
Comuna Apahida este percepută că fiind una dintre cele mai bogate din județ și chiar din țară. Totuși, calitatea vieții nu a crescut în același ritm cu bugetul local sau investițiile imobiliare din zonă. Cum vedeți evoluția Apahidei în următorii patru ani, cu o administrație liberală, pornind de la aceste premise?
Comuna Apahida s-a dezvoltat într-un ritm accelerat, impulsionată fiind de localizarea strategică, în apropierea Clujului, a aeroportului și a centurii de ocolire. Ca viitor primar, cred că este de datoria mea să mă îngrijesc cu prioritate că această creștere economica susținută să se reflecte în nivelul de trai al locuitorilor comunei. Este nevoie de o viziune nouă cu privire la modul în care se face administrația locală în Apahida, în congruență cu proiectele de dezvoltare ale municipiului Cluj-Napoca. Cu un buget ce se află pe locul opt din miile de comune ale României și prin atragerea fondurilor europene și guvernamentale, Apahida are potențialul de a asigura un nivel de calitate a vieții comparabil cu suburbiile marilor orașe europene.
Apahida nu are un Plan Urbanistic General actualizat. Care credeți că ar trebui să fie principiile acestuia, astfel încât Apahida să nu fie doar încă un dormitor pentru Cluj-Napoca?
Comuna are un Plan Urbanistic General (PUG) expirat de ani buni, care a dat posibilitatea construirii haotice, fără principii solide de urbanism. Îmi doresc că în cel mai scurt timp să fie adoptat un nou PUG, care să aibă la baza câteva principii necesare pentru o dezvoltare armonioasă a centrului de comună și a satelor aparținătoare:
„Nu blocurilor între case: delimitarea clară a zonelor de blocuri de cele de case și verificarea condițiilor de infrastructură, înaintea eliberării de autorizații pentru imobile mari
Definirea vetrei satului că zona de patrimoniu local, cu păstrarea specificului local urbanistic
Decongestionarea comunei, prin creșterea mobilității locuitorilor: stații la noul tren metropolitan, amenajate cu parcări, piste de biciclete, transport în comun care să acopere mai mult din zonele aglomerate ale comunei
Trotuare, nu șanțuri: amenajarea străzilor cu trotuare, pentru a crește siguranța pietonilor și îmbunătățirea aspectului vizual al străzilor comunei
Masterplan de dezvoltare urbanistică a comunei pentru următorii zece ani
Crearea de spații verzi pentru petrecerea timpului liber, respectiv parcuri în fiecare sat al comunei, amenajarea malului Someșului și a lacurilor din Câmpenești, întreținerea zonei văii Mărăloiu și construirea unei piste de biciclete de-a lungul ei.
Sunt foarte multe persoane care deja locuiesc în Apahida, dar muncesc în Cluj-Napoca. Cum credeți că puteți contribui la creșterea calității vieții lor?
Viitorul copiilor noștri este foarte important. Cunoaștem cu toții prieteni sau vecini care, cu toate că locuiesc în Apahida, au domiciliul din acte în municipiul Cluj-Napoca, pentru a putea avea acces la grădinițe sau școli cu renume. Dorința mea asumată este de a dezvolta sistemul educațional din Apahida, începând de la nivelul creșelor, astfel încât locuitorii să își dorească pentru copiii lor să frecventeze instituțiile de învățământ locale. Acest deziderat poate fi realizat prin investiții, atât în corpuri noi de creșă, grădiniță și școală, dar și prin atragerea de personal înalt calificat, care să ridice prestigiul acestor instituții. Construirea unui centru de tip „after school” ar veni mult în ajutorul familiilor tinere. În fiecare sat îmi propun să amenajăm câte un parc dar și să modernizăm locurile de joacă pentru copii. Voi găsi soluții pentru amenajarea mai multor alei pietonale și piste de biciclete. De asemenea, construirea unui bazin de înot ar fi o bucurie pentru copiii din comuna noastră.
Apahida are o tradiție agricolă bine cunoscută în tot județul și, în continuare, mulți apahideni practică legumicultura. Cum vă gândiți să veniți în ajutorul acestora?
Așezată pe valea Someșului, comuna noastră este propice pentru legumicultură. În acest moment cooperativa locală „Lunca Someșului” este un adevărat succes și un model național, prezentat ca atare de presa națională. Personal voi încuraja pe mai departe astfel de inițiative și le voi oferi tot suportul pentru continuarea activității în cele mai bune condiții. În sprijinul legumicultorilor și al crescătorilor de animale voi veni prin construirea unei piețe agroalimentare, cu prioritate pentru producătorii locali. De asemenea, voi găsi soluții pentru modernizarea drumurilor agricole de pe raza comunei Apahida.
În zona lacurilor de la Câmpenești, în ultimii ani s-a dezvoltat o zonă de agrement, ce planuri aveți cu privire la aceasta?
Voi face demersurile necesare că această localitate să fie declarată zonă turistică de interes local. Astfel, pe lângă lacurile destinate pescuitului, vom putea amenaja un lac de agrement. Aici putem construi un complex cultural-recreativ, care să includă o bibliotecă în aer liber și un teatru de vară. În jurul lacurilor, putem amenaja o pista de biciclete și o alee pietonala, astfel încât zona să devina un loc de recreere pentru toți locuitorii comunei.
Cum poate profita Apahida de faptul că se află pe culoarul Someșului, în contextul în care există un trend european de a folosi cursurile de apă că zone de agrement și recreere?
Proiectul „Clujul Verde”, care prevede și amenajarea malului râului Someșul Mic, îl putem continua și noi la Apahida. Someşul poate fi un spațiu de agrement ușor explorabil, care invită la socializare și relaxare, un spațiu deschis comunității. Pe malul Someșului putem amenaja terase, plaje, promenade și piste de biciclete. Acest lucru este realizabil prin accesarea fondurilor europene care vor fi alocate în acest sens.
De altfel, administrațiile liberale din țară și-au făcut un renume din atragerea fondurilor europene. Cum plănuiți să folosiți această experiență la Apahida și în ce domenii credeți că ar trebui folosite fondurile europene?
Avem în vecinătate experiența municipiului Cluj-Napoca, un campion al atragerii fondurilor europene. Intenționez să profit din plin de această oportunitate, pentru a aduce și la Apahida bunele practici în accesarea fondurilor nerambursabile. Voi înființă cu prioritare un departament dedicat atragerii fondurilor europene. Comunele pot accesa bani europeni prin Programul Operațional de Dezvoltare Durabilă, pentru modernizarea infrastructurii de drumuri interioare a localităților și de conectivitate cu drumurile exterioare. Prin programul Smart Village putem atrage fonduri pentru rețele inteligente de iluminat public, rețele inteligente de alimentare cu apa și de canalizare, unități școlare inteligente, dotarea gospodăriilor cu panouri solare etc. Cum am mai arătat, banii europeni pot fi utilizați pe proiecte de amenajare spații verzi, amenajare lacuri de pescuit dar și construirea unui bazin înot. Apahidenii trebuie să știe că pot avea aceeași calitate a vieții ca în zonele urbane dezvoltate, întrucât banii europeni schimbă vieți.
Care ar fi trei măsuri prioritare pe care le veți lua după ce câștigați primăria?
În primul rând, adoptarea noului PUG, după principiile pe care le-am enunțat anterior, care să asigure o dezvoltare armonioasă a satelor comunei Apahida. A doua măsură va fi construirea câte unui corp școlar nou în localitățile Apahida și Sânnicoară, construirea unei creșe și a unei grădinițe cu program prelungit în localitatea Dezmir. În al treilea rând, voi digitaliza primăria și voi înființa un departament de relații publice, care să răspundă transparent și prompt la solicitările cetățenilor.
Aveți o experiență îndelungată în turism, puteți da un exemplu de localitate pe care ați văzut-o în Europa și care credeți că ar putea fi un model pentru Apahida?
Am vizitat recent orașul Gyula din Ungaria. Un orășel mic și cochet, foarte curat și primitor. Casele sunt delimitate de zonele de blocuri, parcurile sunt mari și aerisite, spațiile verzi sunt îngrijite, oamenii circula în zona centrală cu bicicleta, există cafenele primitoare și cofetării cu produse apetisante. Astfel de modele demonstrează că „da, se poate”!