Petiție online împotriva relocării țiganilor de la Pata Rât la Apahida. Primarii din Baciu și Florești dezmint că și la ei se fac case pentru țiganii de la Pata Rât. Apartamentele sunt la cheie și dotate cu electrocasnice de ultimă generație

Decizia Asociației de Dezvoltare Intercomunitară Zona Metropolitană Cluj, din care face parte și comuna Apahida, de a construi case pentru tiganii de la Pata Rât, care vor fi relocați în Apahida, a stârnit mari reacții în rândul apahidenilor.

18216310_1388840901233182_1787570179_o

Casa de pe strada Nouă, din Apahida, cu 18 apartamente.

Pe site-ul de petiți, petițieonline.ro, a apărut o astfel de petiție prin care locuitorii din Apahida, îi cer primarului Fati să nu mai semneze autorizații de construire și pentru alte case colective, fără o consultare prealabilă.

Petiția ”Apahida încotro”, are următorul mesaj care poate fi accesat AICI: ”Acțiune împotriva fundației norvegiene de a construi case sociale în Apahida și de a strămuta persoane de etnie romă de la Pata Rât, la noi în comună, în loc să le creăm, în prima fază, condiții decente persoanelor de etnie romă care locuiesc deja în localitatea noastră. Acesta este un proiect acceptat și tolerat de actualul primar, Grigore Fati, care nu s-a impus în niciun fel, a acceptat cu capul plecat tot ce i s-a impus de la centru”.

Pe de altă parte, primarul din Apahida, Grigore Fati a spus acum câteva, într-o postare pe contul personal de facebook, că și în Florești sau Baciu se vor construi astfel de case. ”Acest proiect este făcut pe fonduri norvegiene și cuprinde orașul Cluj Napoca, comuna Apahida, Florești și Baciu”, a scris primarul din Apahida, Grigore Fati.

Ziardeapahida.ro a luat legătura cu primarii Horea Șulea, din Florești, și Florin Mureșan, din Baciu. ”La Florești nu se vor construi astfel de case. Avem comunitatea noastră de care trebuie să avem grijă”, a spus Horea Șulea.

La Baciu, primarul Mureșan a fost și mai direct. ”La o ședință din anul 2016, a Asociației Metropolitane, s-a discutat aspectul relocării romilor de la Pata Rât. La Baciu, din câte știu eu nu s-a cumpărat niciun teren și nici nu s-a pus problema autorizării unor astfel de case colective”, a spus primarul din Baciu.

APARTAMENTE la cheie. ȚIGANII din Apahida nici nu visează astfel de condiții

Cei de la Asociația Metropolitană, care construiește, la Apahida, în prezent două case, cu 18 apartamente, pentru țiganii de la Pata Rât, spun că apartamentele, cu 1,2 sau 3 camere, vor fi predate la cheie. ”Astfel, 35 de familii din Pata Rât vor beneficia de apartamente de 1, 2 sau 3 camere în Cluj-Napoca și Zona Metropolitană Cluj (Apahida, Baciu, Florești). Cele 35 de familii reprezintă 10% din totalul familiilor care locuiesc în Pata Rât. Până în 30 aprilie, familiile vor încheia cu Asociația de Dezvoltare Intercomunitară Zona Metropolitană Cluj contracte de închiriere pe termen nelimitat, iar chiria lunară nu va depăși 100 de lei. Până în 31 iulie, beneficiarii se vor muta în noile apartamente finisate, dotate cu electrocasnice (aragaz, mașină de spălat, frigider)”.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s