Țiganii de la Pata Rât vor fi mutați la Apahida. Trei proiecte imobiliare sunt în curs de execuție. Una dintre case nu respectă regulamentul de urbanism

Două proiecte imobiliare, din Apahida, vor fi destinate relocării unor familii de țigani care locuiesc în casele de carton de la Pata Rât.

casa-bantuita

Primul proiect, cel mai avansat este cel care se află în zona Gării CFR Apahida, la intrare pe strada Pietroasa. Pe terenul unde se afla celebra casă bântuită, o fundație din Norvegia a cumpărat un teren de 800 de metri pătrați, unde, deja, a început construcția unei case pe profil din lemn, cu două etaje, care va avea un număr de șase apartamente, unde vor fi relocate tot atâtea familii de la Pata Rât.

În prima fază, pentru a nu neliniștii populația, autoritățile locale din Apahida au susținut că în respectiva casă vor fi adăpostite mame cu copii, care sunt victimele violenței domestice. Apoi, vecinii din zona respectivă au aflat adevărul de la constructori.

Primarul din Apahida , Grigore Fati a declarat pentru Apahida.ro că proiectul respectă normele de urbanism și a că a primit autorizație de construire. Ori, în realitate, regulamentul de urbanism adoptat de Consiliul Local Apahida, impune că, față de limita de proprietate, să fie lăsat un spațiu liber de trei metri, aspect care nu a fost respectat de către fundația din Norvegia, care construiește respectiva casă. În concluzie, și autorizația de construire emisă de Primăria Apahida, este dată cu nerespectarea regulamentului de urbanism, adoptat de Consiliul Local Apahida. ”În prealabil trebuia să aibă loc o consultare cu autoritățile locale și abia apoi să fie luată decizia de achiziție a respectivului teren. Poate avem și noi de făcut o recomandare sau avem o obiecție cu privire la zona. În plus avem și noi destule persoane nevoiașe chiar și rromi, dacă tot s-au construit aceste apartamente în Apahida, de ce nu le pot ocupa persoanele nevoiașe din Apahida, întrucât și UAT Apahida face parte din Zona Metro-politană Cluj”, a declarat Fati, pentru Apahida.ro.

Al doilea proiect imobiliar va fi construit în apropiere de Penny Market, mai exact în zona unde funcționează piața agroalimentară, construită ad-hoc, pe terenurile private ale cetățenilor. Un astfel de teren, care are ieșire la drumul național și ajunge la calea ferată, ar fi fost cumpărat de o fundație, cu destinația ”construcție modulară case persoane relocate de la Pata Rât”.

Al treilea proiect imobiliar destinat țiganilor de la Pata Rât, este realizat pe strada Nouă, conform consilierului local, Viorel Nacu.

Autoritățile locale au dat dovadă că nu știu cum să gestioneze problema țiganilor, exemplul cel mai elocvent, fiind mini colonia de țigani de la Sânnicoară, unde mai multe familii au construit tot felul de colibe, și unde s-au aciuat tot felul de persoane certate cu legea.

Consilierul local Viorel Nacu, de la PNL, a criticat în termeni duri lipsa de transparență a celor implicați în acest proiect. ”Fără a fi acuzat de discriminare, dar nu credeți că ar fi trebuit sa fim întrebați si noi despre acest proiect de strămutare a unor familii de romi de la Pata Rat, in Apahida, într-o locuință care se construiește pe locul fostei “case bântuite” de pe str. Libertătii și alta de pe str. Nouă? Avem și noi romii noștri pentru care am putea sa facem mai mult și unde aceste fundații s-ar putea implica mai activ, nu să aducem pe alții din afară în centrul comunei. Acest lucru v-a presupune și un efort financiar suplimentar din partea Consiliului Local prin diverse ajutoare sociale ce se acordă, etc, fără a mai discuta despre alte chestiuni colaterale”, a scris Nacu.

FOTO: Apahida.ro

One thought on “Țiganii de la Pata Rât vor fi mutați la Apahida. Trei proiecte imobiliare sunt în curs de execuție. Una dintre case nu respectă regulamentul de urbanism

  1. Toate astea in timp ce pentru blocurile secretarului David s-a dat autorizatie complet ilegal pe baza de PUD, fara existenta unui PUZ ,pe o strada unde exista doar case

    Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s