Ședința Consiliului Local Apahida anulată cu scandal. Primarul Fati vrea o majorare substanțială a taxei de salubritate

Marți după amiaza, trebuia să se desfășoare ședința de îndată a Consiliului Local Apahida, care ar fi trebuit să discute și, eventual, să aprobe majorarea prețului pentru serviciul de salubritate prestat de firma Strict Prest de la 19.6 lei la 22.9 lei.

strc

Potrivit unor surse credibile, anularea ședinței ar fi avut la bază o dispută verbală între angajații Primăriei Apahida și primarul Grigore Fati. Primii ar susține că majorarea ar putea fi de maxim 22.9 lei/familie/gospodărie, în timp ce primarul Grigore Fati ar fi vrut ca această taxă să fie de aproape 25 de lei. Ca urmare a refuzului angajaților Primăriei Apahida de a emite acte care nu au la bază niciun fundament comercial sau de stabilire a prețului, ședința a fost amânată.

Pe de altă parte, Eugen Mircea Vereș, patronul Strict Prest a declarat că el nu a cerut decât ca taxa de salubritate, plătită de apahideni, să includă și timbrul de mediu, stabilit de Guvernul României și Ministerul Mediului, care este de 80 de lei/tona de gunoi menajer transportat și depozitat la rampele de gunoi. ”Eu nu duc acești bani niciunde. În lege se arată clar că cel care produce gunoiul trebuie să plătească. Apahidenii trebuie să învețe să recicleze gunoiul. În fiecare zi de luni mașinile Strict Prest colectează materialele refolosibile, sticle de plastic sau hârtie, dar în cantitate redusă. Cu cât Apahida produce mai puțin gunoi menajer și selectează mai mult, oamenii vor plăti mai puțin. Asta trebuie să înțeleagă toți”, a spus Vereș.

Potrivit unei statistici a Strict Prest, menționată într-un act oficial, din Apahida au fost duse la rampă în 2016, 3.526 tone de gunoi menajer. Dacă această cantitate ar fi transportată și în anul 2017, suma pe care oamenii trebuie să o achite în plus ar fi una enormă, 282.000 lei. Dacă, oamenii ar învăța să sorteze gunoiul menajer, cantitatea care ar fi transportată la groapa de gunoi ar fi una mai mică, și, în consecință, și prețul ar fi mai redus.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s