Prelungirea noului PUG de către noul Consiliul Local Apahida este o imensă ILEGALITATE. Consilierul PNL Radu Păcurar a votat alături de PSD. Preotul Trâncă adus în pragul disperării de Păcurar care vrea să construiască un bloc lângă casa lui

Pe rolul Consiliului Local Apahida, la ședința extraordinară convocată de primarul Grigore Fati, în data de 30 iunie 2016, pe ordinea de zi s-a regăsit și proiectul privind prelungirea cu încă șase luni a actualului Plan Urbanistic General, plan care este foarte permisiv, și care permite construirea de blocuri între case.

Dezbaterea acestui proiect a stârnit vii reacții în rândul apahidenilor. Aproximativ 20 de persoane, inclusiv preotul ortodox Sorin Trâncă, au fost prezenți în sala unde s-a desfășurat ședința. Cetățenii s-au declarat revoltați de prelungirea actualului PUG cu încă șase luni și au acuzat că, în domeniul urbanismului există o corupție imensă, iar din această cauză, nimeni nu vrea ca noul PUG, să intre în vigoare, deoarece acesta este mult prea restrictiv în domeniul construirii de blocuri între case.

Consilierul local PNL, Vălean Răchișan a luat cuvântul și a atras atenția că votul pentru prelugirea cu încă șase luni a actualului PUG este o ilegalitate. În acel moment, secretarul Consiliului Local, Alexandru David a sărit ca ars și l-a acuzat pe consilierul Răchișan că induce în eroare lumea și consilierii locali. Cei prezenți în sală, susțin că, în acel moment, consilierul Răchișan i-a dat unui consilieri PSD, avocat de meserie, să citească legea. ”Doamna respectivă  a spus că știe legea și nu e nevoie să o citească, dar cu toate acestea a votat”, spune un apahidean care a fost prezent în sală.

Primarul Grigore Fati a luat cuvântul și a insistat pentru prelugirea cu încă șase luni a prezentului PUG, care permite construirea de blocuri între case.

În cele din urmă, consilierii PSD au votat pentru prelugirea actualului PUG cu încă șase luni. Surprinzător, liberalul Radu Păcurar, cunoscut ca mare dezvoltator imobiliar în comuna Apahida, a votat și el pentru, motivând că dacă actualul PUG nu ar fi prelungit, atunci activitatea Serviciului de Urbanism din comuna Apahida ar fi grav perturbată.

Cel mai supărat a părut a fi preotul Sorin Trîncă care are o reală problemă. În spatele casei acestuia, consilierul local Radu Păcurar, de la PNL, vrea să construiască un bloc imens. Votul dat de Păcurar l-a făcut pe preotul Trîncă să afirme că el își va vinde casa dacă liberalul va construi un bloc pe grădina din spatele casei lui.

Pentru a elimina orice dubiu și a dovedi caracterul ilegal al acestei hotărâri de Consiliul Local, prin care ”viața” vechiului PUG a fost prelungită, ILEGAL, cu încă șase luni, Ziar de Apahida a stat de vorbă cu un judecător de elită, în domeniul Contenciosului Administrativ.

Magistratul a declarat că Legea 350/2001, privind amenajarea teritoriului a fost completată cu Ordonanța de Urgență a Guvernului României 7/2011, prin care, la articolul 46, s-a introdus un sub punct, indice 3, prin care ”termenul de valabilitate a PUG se prelungește o singură dată, pe bază de hotărâre a Consiliului Local, până la intrarea în vigoare a noului PUG, dar fără a depăși cinci ani de la data depășirii termenului de valabilitate”.

”Sintagma o singură dat este foarte clară. Dacă s-a mai prelungit o dată atunci nu se mai poate prelungi a doua oară. Este clar o ilegalitate”, a spus judecătorul.

În continuare, legislația privind urbanismul a fost modificată din nou în anul 2015, prin Legea 303/2015, care a intrat în vigoare în data de 3 decembrie 2015, prin care se stabilește din nou că prelungirea vechiului PUG, se poate face o singură dată, cu singura deosebire că termenul de cinci ani stabilit a fost prelungit la zece ani.

La finalul anului trecut, mai exact în data de 21 decembrie 2015, Consiliul Local Apahida a votat cu 16 voturi pentru prelungirea vechiului PUG, cu șase luni. În consecință, acest nou vot, pentru a doua prelungire a PUG-ului mult prea permisiv, a fost dat în mod ILEGAL.

Dacă domnul secretar Alexandru David are o altă explicație juridică, mai clară decât asta, îl așteptăm cu un răspuns. Dacă nu, atunci îl sfătuim pe el și pe președintele de ședință să nu semneze de legalitate, deoarece ar fi în pragul unui abuz în serviciu cât Apahida de mare.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s