Casa la care arhitectul șef al comunei Apahida, Iuliu Mârza, lucra în mare taină, deși nu era a lui, a fost terminată, iar acum proprietarul din acte, vrea să cumpere terenul. De fapt această solicitare nu este decât o ”chichiță” juridică menită de a da o tentă de legalitate, unei tranzacții imobiliare, complet ilegale. Pe scurt, șeful de la Urbanism, Iuliu Mârza a construit pe numele unei alte persoane o casă, iar acum face demersurile necesare pentru a se putea întăbula.
Dacă nu va deveni proprietar, apahideanul Călin Banyai, cel care figurează în actele afacerii, nu va putea întăbula imobilul iar ulterior nu va putea transcrie casa pe numele adevăratului proprietar, adică persoana care a lucrat la casă non stop, nimeni altul decât arhitectul șef al comunei Apahida, Iuliu Mârza.
Pentru ca acest demers să aibă o finalitate, cu iz de legalitate, spunem că doar cu iz, pentru că afacerea este una profund ilegală, Consiliul Local trebuie să aprobe vânzarea terenului către proprietarul din acte, Călin Banyai.
Pentru asta, la ședința de joi, 24 martie 2016, consilierii locali vor trebui să voteze un proiect de hotărâre prin care se aprobă raportul de evaluare și vânzarea terenului de 488 mp, în favoarea lui Călin Banyai. Potrivit unor surse oficiale, au fost întocmite două rapoarte de expertiză tehnică privind evaluarea proprietății imobiliare a terenului cu pricina, situat în Câmpenești, pe strada Azaleelor, numărul 9.
Prima expertiză a fost întocmită de expertul Vasile Bojan, prețul terenului fiind de 23.23 lei/mp, adică 5.21 euro. Valoarea totală a terenului este 11.336 lei, adică 2.542 euro. A doua expertiză a fost întocmită de expertul Levente Szasz, angajat la Primăria Apahida. Valoare terenului în cauză, stabilită de Szasz este de 31.79 lei/mp, adică 15.513 lei.
Interesant este că în zona respectivă, mai exact în zona creșei din Câmpenești, Primăria Apahida a cumpărat un teren de 2.000 de metri pătrați, pentru care a plătit 34.000 de euro, adică 17 euro/mp.
Ziardeapahida.ro a scris că terenul de la Câmpenești, a fost dat de către Primăria Apahida lui Călin Banyai, în baza Legii 15, care se referă la acordarea de terenuri pentru tineri pentru construcția de locuințe, a ajuns prin mijloace oculte, la Iuli Mârza. Legea 15/2003, prevede că aceste terenuri pot fi acordate doar persoanelor care au vârsta cuprinsă între 18 și 35 de ani. Iuliu Mîrza are 43 de ani, fiind născut la data de 27 martie 1972, deci nu se putea încadra sub nicio formă pentru a primi un teren în zona respectivă.
Articolul 3, din Legea 15/2003, prevede că doar acei tineri care nu dețin în proprietate o locuință sau un teren destinat construirii unei locuințe proprietate personală, pe raza localității respective, în cazul de față Câmpenești, sau în oricare altă localitate din România, poate beneficia de acest teren. Iuliu Mârza, șeful Serviciului Urbanism din cadrul Primăriei Apahida, a avut și are în proprietate mai multe imobile. De exemplu, familia Mîrza a figurat în documente Statului Român cu o garsonieră, pe strada Răsăritului din Cluj Napoca, cu un apartament situat pe strada Jiului în Cluj Napoca, vândut în anul 2012 și cu un teren pe strada Dealului, tot în Cluj Napoca. Teoretic dar și practic, Iuliu Mîrza nu putea să beneficieze de acest teren pentru simplul fapt că a avut un alt teren sau o altă locuință în proprietate. Mai mult, în declarația de avere, Iuliu Mîrza a scris singur că este proprietarul unei case de 185 de mp. în Cluj Napoca dar și a unui garsoniere în localitatea Baciu, județul Cluj. Despre locuința aflată în construcție în Câmpenești nu a scris o vorbă.
Legea 15/2003 este și mai clară la capitolul nerespectarea prevederilor legale. ”Beneficiarul terenului pentru construirea unei locuințe proprietate personală este obligat să înceapă construcția locuinței în termen de un an de la data atribuirii terenului și să o realizeze cu respectarea prevederilor Legii nr. 50/1991 privind autorizarea executării lucrărilor de construcții”, se arată în lege. În cazul nerespectării acestor prevederi, Consiliul Local la propunerea primarului sau altor consilieri locali, îi poate retrage beneficiarului dreptul de folosință asupra terenului.
În cazul de față, Iuliu Mîrza nu putea construi nimic pe acea parcelă deoarece, din punct de vedere legal, acest teren nu mai era a lui C.P. Banyai, din moment ce acesta nu a demarat într-un an de zile construirea casei respective.