Ambasadorul SUA a discutat cu fermierii din Apahida după care a mâncat cu aceștia sarmale și dovleci copți

După ce în vara anului trecut Ambasada SUA la București a premiat afacerea pusă la cale de câțiva fermieri din Apahida și Jucu, în cursul zilei de miercuri, Ambasadorul SUA la București, Hans Klemm’s a venit la Apahida pentru a vedea dacă asocierea fermierilor mai este de actualitate și pentru a asculta, personal, problemele cu care aceștia se confruntă.


În luna martie 2015, Ambasada SUA a acordat Asociației Lunca Someșului Mic, distincția de ”antreprenorul lunii”. Titlul a fost ridicat atunci de Simion Bob, președinte la momentul respectiv al acestei asociații.

Ambasadorul SUA a vizitat și ferma legumicolă condusă de Victor Ciplea și de fiul acestuia, Sorin. Excelența Sa, ambasadorul Klemm’s s-a arătat susprins de dimensiunile acesteia dar și de modul de organizare a Asociației Lunca Someșului Mic, de modul cum producția este pusă la comun iar ulterior este vândută unor supermarket-uri. ”Au fost discuții despre problemele interne ca și membrii ai cooperativei. Vizita fiind foarte scurtă, am făcut o prezentare a ceea ce înseamna Cooperativa pentru noi – beneficii, etc”, a declarat Sorin Ciplea.

Cooperativa Lunca Someșului Mic cuprindea anul trecut un număr de 17 legumicultori. Potrivit unui articol publicat de ziarul național Adevărul, în anul 2015, suprafața de teren a cooperativei a crescut la 60 de hectare şi există planuri de extindere. Cooperativa a închiriat un depozit frigorific de 70 de tone la Agro Transilvania şi are un proiect de finanţare europeană de peste 100.000 de euro pentru cumpărarea unor utilaje de ambalare a produselor. „Se poate trăi bine din agricultură dacă oamenii se organizează. Problema cea mai mare este scepticismul fermierilor. Următorul pas pentru noi este procesarea produselor noastre pentru a le spori valoarea”, spune Simon-Sorin Bob, fostul președinte al acestei forme asociative.

O altă problemă a fermierilor este că terenurile sunt foarte fărămiţate şi sunt foarte greu de lucrat. „Proprietarii preferă să ia iei subvenţia de la APIA, 160 de euro la hectar, pe care o primesc chiar dacă nu lucrează pământul. E mai mult decât ar primi dacă ar da în arendă terenul, dar aici legea ar trebui să stimuleze producătorii, nu pe cei care-şi lasă pământurile nelucrate”, spune Bob.

Potrivit ziarului Adevărul, Simion Bob, care cultivă mai multe hectare cu legume în Jucu a declarat că în România există multe proble cu care fermierii trebuie să se confrunte. „Problema este partea de infrastructură. Dacă eşti fermier, după ce ai făcut producţie, ai o problemă majoră legată de depozitarea legumelor – ai nevoie de depozite cu răcire. Apoi, ca să poţi livra tot timpul legume la supermarketuri, ai nevoie de o suprafaţă destul de mare de sere, ceea ce înseamnă o investiţie mare. Noi încă nu suntem pregătiţi, pentru că nu s-a investit atât de mult. Noi livrăm, deocamdată, produse vărzoase care au nevoie de irigaţii. Cert este că nu există nicio politică internă care interzice aprovizionarea supermarketurilor de la producători locali. Ei sunt deschişi la orice produse pot cumpăra proaspete şi care se pot livra în 24 de ore. Vor marfă culeasă azi şi livrată mâine dimineaţă. Şi au anumite condiţii de împachetare şi de respectare a unui standard de calitate. Fără aşa ceva nu poţi livra la supermaketuri. Am avut şi noi la început anumite probleme cu aceste reguli, dar încet-încet le-am rezolvat”, povesteşte Simion. Dacă în primul an, s-au livrat 400 de tone de produse, anul trecut cantitatea a fost dublă, iar anul acesta va fi şi mai mare.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s