La doi pași de un loc de joacă de pe strada Libertății din Apahida a răsărit un munte de gunoaie.
Apahidenii care își duc copii să se joace în parcul de joacă de pe strada Libertății, în imediata apropiere cu zona în care a funcționat Postul de Control, spun că este inadmisibil ca autoritățile locale să nu ia măsuri pentru a preveni ca zona să nu se transforme într-un focar de infecție. ”Se știe că gunoaiele atrag șobolanii iar șobolanii aduc după ei boli. Locul unde gunoaiele se adună și se tot adună fără ca nimeni să le ridice este la trei metri de un loc de joacă pentru copii care, astfel, se pot îmbolnăvi de boli grave”, ne scrie o femeie din Apahida.
Un alt apahidean care locuiește la un bloc din zonă ne-a scris că oamenii și-au plătit facturile la salubritate dar cu toate acestea gunoiul nu a fost ridicat. ”Cei de la salubrizare ne spun că din cauza faptului că nu ne-am plătit taxele nu ne iau gunoiul. La acel punct de colectare sunt abonate mai multe blocuri. Cel în care locuiesc eu, este cu plata la zi. De ce să suferim toți. Primăria ar trebui să ia măsuri împotriva celor care nu platesc, să nu le mai dea ajutoare sociale dacă nu sunt cu plata facturilor la zi”, spune apahideanul.
Ziardeapahida.ro va sesiza situația în cursul zilei de luni la Direcția de Sănătate Publică a Județului Cluj, instituție care poate să intervină pentru rezolvarea situației.
De la 1 ianuarie 2016, societatea de salubritate Strict Prest SRL, condusă de Mircea Vereș, finul primarului din Apahida, Grigore Fati, nu mai ridică gunoiul menajer de la asociațiile de proprietari care au întârzieri la plata facturilor.
Timp de trei luni, Primăria Apahida a plătit către firma Strict Prest SRL sumele aferente ridicării gunoiului, urmând ca banii să fie recuperați de la cetățeni.
Această soluție găsită de Primăria Apahida, pentru rezolvarea crizei gunoaielor a convenit de minune firmei Strict Prest. Primăria plătea lunar, firmei Strict Prest, suma aferentă celor aproximativ peste 5.000 de case și apartamente din comuna Apahida. Un simplu calcul ne arată că societatea a încasat în jur de 180.000 de lei, de la Primăria Apahida. În acest timp, Primăria Apahida nu a reușit să încaseze de la localnici decât echivalentul a 30.000 de euro, adică 135.000 de lei. Diferența de aproape 45.000 de lei rămâne pentru moment o ”gaură” la bugetul local.
În plus, Primăria Apahida a mai cheltuit suma de 6.000 de lei pentru expedierea scrisorilor către apahideni prin care erau anunțai că trebuie să achite impozitul pe salubritate.