Cum se sifonează banii publici la Primăria Apahida. A fost plătită ilegal suma de 78.000 de lei pentru lucrările de la Pescăria din Câmpenești

Acest caz este un caz tipic despre cum se sifonează banii publici din contul unei instituții publice în conturile unei firme private. Ziardeapahida.ro le cere procurorilor DNA și polițiștilor clujeni de la Serviciul de Investigare a Fraudelor să se sesizeze din oficiu și să demareze o anchetă.

pescarie

Între Primăria Apahida și societatea Wigstein SRL a fost încheiat un contract cu încredințare directă, adică fără licitație, pentru amenajarea și împrejmuirea sediului pescăriei din Câmpenești. Pescăria este administrată de Primăria Apahida.

Valoarea acestui contract semnat de primarul Grigore Fati și secretarul Alexandru David, este de 132.652 cu TVA inclus, durata lucrărilor fiind de șase luni de la momentul semnării acestuia. Încă nu se știe rațiunea pentru care primarul Fati nu a fost de acord să se organizeze o licitație pentru acest obiectiv de investiții și a fost preferată calea mai scurtă, a încredințării directe.

Revenind la ilegalitatea comisă de mai mulți angajați de la Primăria Apahida, trebuie spus că în acest contract din data de 29 septembrie 2015, care are numărul 25242, a fost prevăzut faptul că plata pentru lucrări se va face după recepția parțială.

La articolul 17 din contract, la subcapitolul 17.3 se arată că: ”plățile parțiale trebuie să fie făcute la cererea executantului conform situațiilor de lucrări anexate și

recepționate de către beneficiar prin încheierea unui proces verbal de recepție parțială”. La următorul subcapitol, 17.4, se arată că: ”contractul nu va fi considerat terminat până când procesul verbal de recepție finală nu va fi semnat de comisia de recepție, care confirmă că lucrările au fost executate conform contractului. Recepția finală va fi efectuată conform prevederilor legale, după expirarea perioade de garanție”.

Conform contractului plățile trebuiau efectuate doar după recepția parțială. Din acest moment apar problemele penale legate de plățile făcute pentru acest contract, care ar putea să îi ducă pe funcționarii care au avizat aceste plăți și care au pus viza de control financiar preventiv direct în fața unui procuror. În acest caz, s-au făcut plăți înainte ca recepția parțială să fie făcută de către angajații Primăriei Apahida.

Ziardeapahida.ro a descoperit faptul că în data de 21 decembrie, primarul Grigore Fati a semnat o dispoziție prin care s-a constituit o comisie de recepție parțială la investiția ”Amenajare și împrejmuire sediu Pescărie”, Câmpenești. Această comisie a fost compusă din fostul viceprimar Radu Păcurar, Toderaș Sucigan, Viorel Lupaș, Valeriu Câmpean, Alexandru Petruș și Cosma Cosmin, funcționarul fin, care a început construcția unei case la Câmpenești, pe un teren obținut în condiții ilegale.

Culmea este faptul că în aceeași zi de 21 decembrie 2015, cei de la Wigstein SRL întocmesc o factură în valoare de 78.611 lei, ”pentru lucrări executate parțial la obiectivul amenajare sediu pescărie Câmpenești și contract de execușie de lucrări 25242/29.09.2015”. Exact același număr și dată are și contractul semnat de primarul Grigore Fati, deci este foarte clar, ca să nu existe dubii, că vorbim de unul și același contract.

Factura celor de la Wigstein SRL este înregistrată la Primăria Apahida, în data de 22 decembrie, iar după ce este verificată de angajații Primăriei care au obligația să pună viza de control financiar preventiv, care înseamnă că plata este legală și corespunde cu actele de decont, a fost pusă în plată prin Banca Transilvania, în

data de 29 decembrie 2015. În acest caz, nu a existat recepție parțială, deci această plată nu se putea face.

Din surse demne de încredere din cadrul Primăriei Apahida, nici până la această oră nu a fost făcută recepția parțială pe lucrările efectuate de societatea

Wigstein SRL dar plata s-a făcut de aproape o lună de zile.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s