Viceprimarul Radu Păcurar explică de ce avem proiecte proaste de drumuri: ”se cheamă un proiectant care face un proiect în viteză, din birou, interesat doar să încaseze banii și total neinteresat de nevoile comunității”

Viceprimarul comunei Apahida, Radu Păcurar a acordat un interviu pentru Ziar de Apahida, în care susține că la modernizarea străzii IC Brătianu, există nereguli majore la proiectul de execuție, care fac ca două mașini să nu poate să treacă una pe lângă cealaltă. Radu Păcurar susține că proiectul de modernizare este parțial compromis din cauza unui proiect prost, făcut în pripă, și fără nicio logică.


Ați scris pe contul dvs de facebook că proiectul de asfaltare a străzii IC Brătianu este compromis. De ce ați spus asta?

Aș spune că proiectul este parțial compromis. Se putea face o asfaltare de 5.5 metri în loc de patru metri, pe o lungime mult mai mare. În plus, drumul nu trebuia înălțat, trebuia decapat mai mult din terenul existent, astfel încât să nu se înalțe mult drumul și oamenii să aibă acces la proprietăți

De pe contul dvs. de facebook rezultă că ați fost la fața locului, de două sau mai multe ori. Ce vă spun locuitorii de acolo? Sunt mulțumiți de cum se desfășoară proiectul?

Oamenii sunt nemulțumiți de lucrare, consideră că Primăria nu-și dă interesul pentru realizarea unei lucrări de calitate. Au probleme cu accesul la proprietăți, șanțurile nu au pantă și stă apa în ele, nu s-au realizat parcări la Biserica Penticostala. Pe strada IC Brătianu, două mașini nu pot trece una pe lângă cealaltă, nu s-a asfaltat pe toată strada, deși e destul de circulată.

La Primăria Apahida când se pregătește un astfel de proiect, de exemplu, asfaltarea unei străzi, cum se procedează? Nu se gândește nimeni că pe o stradă nou asfaltată nu pot trece două mașini una pe lângă cealaltă?

Se procedează în felul următor: se cheamă un proiectant care face un proiect în viteză, din birou, interesat doar să încaseze banii și total neinteresat de nevoile comunității. În ultimii ani, în comună s-a asfaltat destul de mult și foarte prost, fără trotuare, cu niște șanțuri imense, adevărate capcane. Apahida a ajuns comuna șanțurilor. Părerea mea e că trebuie să lucrăm mai încet, dar mult mai bine, să facem lucrurile complet, cu trotuare, canalizări pluviale la trotuar cu tuburi îngropate, astfel încât oamenii să nu circule printre mașini, ci pe trotuare. De asemenea, drumurile trebuie dimensionate și la trafic mai greu, sunt destule afaceri în Apahida și nu trebuie să îngrădim dreptul de transport al firmelor prin restricții de tonaj.

Circulând prin Apahida se poate observa foarte ușor că este o comuna a rigolelor și a drumurilor înălțate prea mult? De ce s-au ales aceste soluții?

Pentru că este o soluție mai ieftină. Un lucru de calitate costă mai mult, dar merită, pentru că aceste lucrări se fac pentru mulți ani de acum înainte.

Revenind la strada IC Bratianu, cum vor fi rezolvate problemele cu care se confruntă locuitorii: drumul este înălțat în unele locuri și cu o jumătate de metru față de curțile lor, nu există rigole de scurgere a apelor, etc?

Aceste probleme sunt foarte greu de rezolvat. În unele cazuri, oamenii o să-și ridice porțile și o să-și înalte curțile pentru a avea acces auto. În alte cazuri acest lucru este imposibil.

Cât a costat acest proiect de asfaltare a străzii IC Brătianu?

Pe lânga I.C. Bratianu, se va asfalta și str. Horea din Corpadea pe o lungime de 906 metri, se vor asfalta de asemenea alei între blocuri, 2.290 mp, s-a executat o rigola betonată pe str. Morii de 235 m. Valoarea tuturor acestor lucrări a fost licitată la suma de 1.645.602 lei cu TVA. Cât a costat fiecare stradă în parte nu pot să vă spun, întrucât personalul din Primărie a fost instruit să nu-mi mai puna la dispoziție o serie de documente pe care le-am solicitat.

Ce ca înțeleagă apahidenii din acest proiect de modernizare, strada IC Brătianu, care într-un capăt are o lățime iar în celalălalt o altă lățime, la jumătate?

În inventarul domeniului public al Comunei Apahida, strada I.C. Brătianu are o lățime de 5,5m, peste tot și o lungime de 1.725 metri. Interesant este că CFR-ul a întăbulat și a cadastrat o mare parte din această stradă, capătul dinspre T. Vladimirescu apare în proprietatea CFR. Fix raportat la acte, asfaltarea s-a făcut pe terenul CFR-ului, pe o lungime de 350 metri, nu știu cum de nimeni nu a sesizat acest aspect. Întăbularea aceea peste drumul Primăriei s-a făcut de câțiva ani. Trebuia să se observe acest lucru atunci când s-a eliberat autorizația de construire, care trebuie să aibă suport topografic. Strict pe teren, strada e mai lata înspre drumul Mociului, decât înspre Subtibaia, unde este îngustată de imediata apropiere a caii ferate. Dar se putea asfalta cu lățimea de 5,5 metri, pe o lungime mai mare cu cel putin 150 metri, lucru care ar fi contat enorm pentru locuitorii străzii

Primarul cum vi se pare ca a acționat în cazul străzii IC Brătianu? S-a implicat sau a preferat să aplice celebrul proverb: ”lasă că merge și asa”.

Nu vreau să comentez, dar consider că lucrarea, așa cum am mai spus, e parțial compromisă. În unele locuri nu s-a respectat proiectul.

Și atunci, apahidenii ce ar trebui să înțeleagă, că Primăria Apahida a aruncat cu banii pe geam, prin lucrări de proastă calitate?

Nu s-a modernizat corespunzător. Asta trebuie să înțeleagă oamenii.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s