Deși Primăria Apahida are doi juriști eminenți, unul dintre ei, instruit la cursurile de pregătire de vară, la Marea Neagră, instituția angajează case de avocatură din Cluj pentru a-i apăra interesele în justiție.
La ultima ședință de îndată a Consiliului Local, primarul colonel Grigore Fati le-a propus consilierilor locali să voteze o hotărâre de consiliu local prin care să se angajeze serviciile unei case de avocatură, într-un proces în care Primăria Apahida îl are cu mai mulți localnici din Sânnicoară, care susțin că angajații Primăriei au distrus țeavă de gaz de unde aceștia sunt alimentați și că, din această cauză, alimentarea cu gaze naturale a fost sistată de mai bine de aproape doi ani.
Jurista Raluca Alba, de la Primăria Apahida, a întocmit un referat în care susține că litigiul dintre Primăria Apahida și locuitorii din Sânnicoară este unul complex iar pentru asta ar fi foarte bine ca Primăria Apahida să apeleze la serviciile unei case de avocatură.
Jurista Raluca Alba apare pe lista funcționarilor publici de la Primăria Apahida, care au participat la cursuri de instruire pe banii apahidenilor. Raluca Alba a fost plecată la un curs de șapte zile la Mamaia, care a costat 950 de lei iar serviciile de cazare și masă 4.290 lei. La ce curs a participat habar nu avem dar putem trage concluzia că jurista nu poate să apere instituția pe care o plătește într-un proces privind obligația de a face.
Legislația română, OUG 26/2012, interzice în mod categoric instituțiilor publice, care au în schema organizatorică personal propriu de specialitate juridică, să achiziționeze servicii juridice de consultanță, de asistență juridică sau de reprezentare. Pentru o astfel de ”afacere”, DNA București a cerut în urmă cu câteva zile arestarea senatorului PSD și fost ministru al Transporturilor, Dan Coman Șova.
Primăria Apahida a mai angajat, în trecut, case de avocatură din Cluj Napoca, în procesele în care a fost implicată, pentru care a plătit sume mari de bani.
Pe listă cu avocații care au primit bani de la Primăria Apahida, se numără Laura Elena Chiorean, cu suma de 10.000 de lei. Laura Elena Chiorean este avocat și mediator de profesie, membru PSD, coleg de partid cu primarul colonel Grigore Fati.
Pe aceeași listă mai regăsim casa de avocatură Podaru – Buciuman, cu suma de 6.200 de lei. Această casă de avocatură a fost angajată tot la propunerea primarului colonel pentru a reprezenta Primăria Apahida, într-un proces legat de neemiterea unei autorizații de construire în cazul societății CPL Concordia, care furnizează gaze naturale în comuna noastră.
Se cam dezinformeaza lumea pe aici. OUG 26/2012 nu interzice achizitionarea serviciilor juridice. Vezi art. I, alin. 2, lit. b În situaţii temeinic justificate, în care activităţile juridice de consultanţă, de asistenţă şi/sau de reprezentare, necesare autorităţilor şi instituţiilor publice prevăzute la alin. (1), nu se pot asigura de către personalul de specialitate juridică angajat în aceste entităţi, pot fi achiziţionate servicii de această natură, în condiţiile legii, numai cu aprobarea:
b)consiliilor locale, consiliilor judeţene sau Consiliului General al Municipiului Bucureşti, după caz, pentru autorităţile şi instituţiile publice ale administraţiei publice locale.
LikeLike