Au trecut mai bine de două săptămâni de când ziardeapahida.ro a relatat despre ilegalitățile comise de șeful Serviciului Urbanistic din Primăria Apahida, Iuliu Mârza și adjunctul acestuia, Cosma Cosmin, funcționarul fin. În tot acest timp, prefectul de Cluj, Gheorghe Vușcan, care trebuie să vegheze la respectarea legii se face că plouă, în fața atâtor ilegalități câte se comit la Apahida. Vuşcan provine din PSD, partid din care face parte şi colonelul Fati.
Cei doi construiesc doua case pe strada Azaleelor din Câmpenești, fiind vecini de parcele, în condițiile în care Mîrza nu are dreptul să beneficieze de un teren la Legea 15, care acordă tinerilor loturi pentru construcția de case, deoarece a mai avut și mai are proprietăți imobiliare pe numele lui, iar al doilea, Cosma Cosmin, funcționarul fin, mai deține un teren la Legea 15, în Sânnicoară.În tot acest timp, primarul Grigore Fati nu a întreprins niciun demers să vadă în ce condiții construiesc cei doi funcționari publici, asta deoarece există suspiciunea că actele care au stat la baza obținerii noilor autorizații de construire, dacă există, sunt false. Mai mult, Iuliu Mîrza continuă să lucreze la casă, cu montarea geamurilor termopan. Inacțiunea primarului colonel, în acest caz, arată clar că acesta are un interes major ân a proteja ilegalitățile celor doi subordonați, fapt ce îl face complice.
La fața locului, în dreptul celor două construcții nu există panouri legale care să anunțe cine este proprietarul clădirii și cine construiește, precum și numărul autorizației de construire. Lipsa acestor panouri poate să îi aducă celui care construiește o amendă de 1.000 de lei.
Ziardeapahida.ro vă prezintă o declarație făcută de Margareta Banyai, mama celor doi frați, Călin și Mihaela, care și-au vândut terenurile, deși legea le interzice acest lucru. Margareta Banyai a declarat că primul care a apărut în această afacere a fost Cosma Cosmin, funcționarul fin, care a făcut o înțelegere cu Mihaela, care deținea terenul din Câmpenești, de pe strada Azaleelor. Apoi, tot Cosma Cosmin, funcționarul fin l-a adus la Câmpenești, și pe șeful său Iuliu Mârza. Așa se face că c ei doi sunt azi vecini de parcele. ”Au dat terenurile. Cu Cosmin să vorbiți, cu Cosma Cosmin. O parcelă este la el și una la șeful lui. Prin primăvară anul ăsta le-au dat (Petru și Mihaela). Aproximativ prin martie sau aprilie anul acesta. Noi am scos autorizațiile de construire și nu le-am mai făcut (casele – n.n.) că nu am avut bani și au expirat autorizațiile. Acum, cred pe o parcelă a și construit, pe parcela lui Petre s-a construit, pe fundație, șeful lui Cosmin. Dincolo, la (Cosmin-n.n.), este doar o fundație. În fundația aia am băgat bani și ne-o dat ceva bani și dincolo unde a fost baraca trebuie să mai vedem”, a declarat Mihaela Banyai. Declarația arată că cei doi frați nu mai sunt proprietarii acestor parcele, deși legea 15, interzice în mod categoric vânzarea acestora.
Mai mult, la ședința Consiliului Local Apahida, din data de 27 iunie 2013, primarul colonel a propus consilierilor locali să aprobe anularea acordării unor terenuri la Legea 15/2003. Pe lista destul de lungă, la una dintre poziții figurează și Mihaela Banyai. Astfel, în actele Primăriei Apahida, se arată că Mihaela Banyai a primit terenul la Legea 15, în data de 16 august 2004, fiind pusă în posesie în data de 5 ianuarie 2005. Apoi, pe acest teren, Mihaela Banyai a obținut autorizația de construire 174/2005, care a fost anulată din cauza faptului că aceasta a expirat.
Hotărârea de Consiliu Local nu a trecut deoarece consilierii locali au solicitat efectuarea unui inventar cu toate parcele, pentru a vedea dacă aceste terenuri nu au fost vândute la ”negru”, altor persoane. Cu ocazia ședinței respective, consilierul local, Vălean Răchișan, unul dintre cei mai activi consilieri locali, a atras atenția asupra ilegalităților care se comit cu terenurile la Legea 15. ”Sunt situații în care s-a dat teren unor persoane care nu îndeplineau condițiile de exemplu, care au avut teren concesionat sau apartament”, a spus atunci consilierul Răchișan.
Deși primarul colonel este chemat să apere legea, acesta nu a mai revenit în cei doi ani care au trecut cu un alt proiect de hotărâre de consiliu local prin care să lămurească situația.