O femeie din Dezmir a dat mită pentru un post de asistentă medicală și s-a trezit cu DNA-ul la ușă. A fost condamnată în regim de urgență într-un mega dosar de corupție

DNA Cluj a intrat pe fir în corupția generalizată care exista la Spitalul Județean Cluj, în domeniul angajărilor de personal medical. Mariana Emilia Suciu din Dezmir a încercat și ea să devină asistentă medicală și a fost de acordă să plătească 800 de euro dar a sfârșit prin a fi condamnată în regim de urgență, la doi ani de închisoare cu suspendare. O altă persoana care a vrut să ocupe prin fraudă un post de asistentă medical, Maria Chiș, a fost, de asemenea condamnată la doi ani de închisoare cu suspendare.

Mariana Emilia Suciu a intrat într-o combinație periculoasă cu Mihaela Cordoș (foto stânga), soția senatorului PSD de Cluj, Alexandru Cordoș (foto dreapta), care era angajata Serviciului de Resurse Umane din cadrul Spitalului Județean Cluj. Mariana Suciu, susțin procurorii DNA, i-a dat Mihaela Cordoș suma de 800 de euro pentru ca ”prin influența care aceasta o are a pretins că o are asupra membrilor comisiilor de corectare evaluare la concursurile pentru ocuparea posturilor în cadrul acestei instituții, să intervină pe lângă aceștia în scopul obținerii unui post de asistentă medicală încadrată pe perioadă nedeterminată cu ocazia concursurilor ce urmau să fie organizate de instituția în cauză în perioada următoare”.cordosÎn total, procurorii DNA au descoperit 22 de persoane care i-au dat mită soției senatorului PSD, Alexandru Cordoș, acestea fiind condamnate la închisoare cu suspendare.

După ce a fost audiată la DNA, Mariana Suciu a recunoscut că a dat mită 800 de euro pentru a se putea angaja ca și asistentă medicală. De altfel, nici nu putea să nu recunoască mai ales că procurorii au adunat în cazul ei și a soției senatorului Cordoș, probe zdrobitoare. Mariana Suciu a declarat că a terminat în anul 2013, cursurile unei școli de asistente medicale, iar ulterior, a aflat de la diferite persoane faptul că ”în sistemul medical de stat nu te poți angaja dacă nu ai pe cineva influent care să te angajeze”. Mariana Suciu a fost ”lipită” de Mihaela Cordoș de asistenta medicală de la Clinica de Chirurgie 2 din Cluj Napoca, Angela Pop.

DNA și ofițerii Serviciului Român de Informații le-au înregistrat și filat pe cele două femei, timp de mai multe luni. Astfel, la o întâlnire de la restaurantul Taverna din Cluj Napoca, MIhaela Cordoș îi dă asigurări femeii din Dezmir că totul se va rezolva cu bine. ”În mai, eu am șase posturi la gine … Îmi pleacă șase asistente de pe Gine. Îs toate de pensie și având în vedere că au 65 de ani, ele nu mai pot să lucreze nici  măcar cinci zile … Deci, de-aia zic, că nu se poate. Nu, da asta-ți spun, că … deci, asta nu e o soluție, că aștepți după ăla … Și-atuncea, asta-i cea mai bună soluție, în ianuarie-februarie 2015 și ți-am spus asta-i singura strategie: tră să depună dosarul … dacă nu două și trei și patru tră să depunem ca să fim sigure că eu cu doamna … nimerim într-un loc. Știi și tu acolo te duci unde nimerim noi!”.

La începutul acestui an, Mariana Suciu discută cu o altă femeie, Maria Chiș, aflată în aceeași situație, și anume că a dat bani pentru a obține un post de asistentă medicală dar acest lucru nu s-a întâmplat.

Mariana Suciu: De la asta nici o veste încă, nici eu nimica, până după 6 o zis.
Maria Chiș: Da? Na, lasă că am primit eu una astăzi de mi-a picat fața.
M.S.: Ce?
M.C.: Ioi, ce de aia te-am sunat … că nu-i serioasă.
M.S.: Da tu, zi.
M.C.: M-am întâlnit cu cineva astăzi.
M.S.: Da?
M.C.: Și mi-o zis că o alta, o zis să nu se afle … să nu știe nimeni că de la mine, zice, de doi ani așteaptă, și nimic … și cu 1.500 dați … Da nu, eu nu mai, deci asta-i ultima, deci jur.
M.S.: Da așa, da și la mine.
M.C.: Mă jur, nu, dar fi atent … fi atent să nu meri singură, că amândouă merem odată.
M.S.: Merem amândouă împreună?
M.C.: Fii atent să nu meri singură, că-mi trebuie și mie banii și, și ție.

Maria Chiș a lucrat o vreme ca și bucătar iar apoi a vrut să se facă asistentă medicală. Acest lucru l-a spus chiar ea într-o discuție interceptată de SRI, în mediu ambiental.

Maria Chiș: 1.500 de euro din banii de bucătar, doamna Mihaela.
Cordoș: Deși așa ceva nu vorbi să te audă cineva pe aicea.
Maria Chiș: Da, nu că numai io cu dumneata îs aicea …”

În data de 22 aprilie 2015, Mariana Emilia Suciu, din Dezmir a mers la Spitalul Județean pentru a-i da un ultimatul soției senatorului PSD de Cluj.

Mariana Suciu: Nu mai, nu mai pot, deci îți dai seama că Marcel îi distrus și mă ceartă … o zis că el …
Cordoș MIhaela: Tu, tu înțelegi o chestie? … că numai mâine ne vine … listele … i-o n-am nicio treabă.
Mariana Suciu: … îs la capătul puterilor din decembrie să … ”hai, hai numa o secundă”, din decembrie … Din decembrie fără servici, o zis Marcel clar, deci … cu banii ăia, îți dai seama că contează, no.
Cordos Mihaela: Io atâta am putut să fac, atâta s-o hotărât, io n-am ce să fac mai mult.
Mariana Suciu: 800 de euro …
Cordoș Mihaela: Deci, dacă te hotărăști, în 5 poți să vii la înscriere, dacă te hotărăști să renunți, mă suni ca să știu ce să fac.
Mariaana Suciu: Deci, îs disperată.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s