Fratele bărbatului din Sânnicoara care a murit după o banală fractură de picior rupe tăcerea! ”Medicul ne-a zis că ne dă șpaga înapoi”

Familia lui Petru Păcurar, bărbatul de 44 de ani din Sânnicoară, care a murit după ce a suferit o fractură la picior, vrea ca medicii de la Spitalul de Ortopedie, care l-au supravegheat pe acesta, să fie sancționați de către Colegiul Medicilor din Cluj și de către judecători. Lucian Păcurar a povestit, cu lux de amănunte, ce s-a întâmplat cu Petru Păcurar în zilele care au trecut de la momentul accidentului, în urma căruia și-a rupt piciorul, și până la momentul decesului dar și cum doctorul Bogdan Baciu de la Clinica de Ortopedie i-a promis că îi va da mita înapoi.

”El, după ce a suferit căzătura, și-a fracturat bazinul și a fost repartizat, după ce i s-a făcut controlul tomografic, la Spitalul de Ortopedie Cluj. Acolo a fost preluat de către domnul doctor Bogdan Baciu. Am discutat cu dânsul, dacă e cazul să fi operat sau nu. Am mers cu tatăl meu, împreună. Dânsul a stabilit că e riscant să îl opereze pentru că risca să facă cheaguri de sânge și să moară pe masa de operație. Așa mi s-a explicat. Le-am spus să facă tratamentul cel mai bun, ca să fie în sigurantă. Dânsul a zis că îi dă injectii, care să prevină formarea cheagurilor și că pune piciorul în extensie și îl tine sub observație. Bun! Am lăsat problema în grija medicului. Eu, de câte ori am mers la fratele meu, acolo, nu mi s-a plâns că ar avea probleme. A mai avut niște incidente. I s-a rupt fașa cu care erau ținute greutătile. Opt kilograme de greutăti i s-au rupt. Vă dati seama ce conditii au… Am cumpărat eu un cablu de frână de motocicletă și i l-am montat ca să nu se mai rupă. I-a căzut piciorul și a avut un șoc. Nu știu… Să fi pornit de acolo cheagurile. Nu cred că domnul doctor a verificat rezultatul tratamentului pe care i l-a aplicat. I-a dat o doză de heparină, cred, ca să nu facă cheaguri, dar ce controale a făcut să verifice dacă a făcut cheaguri asta nu cunosc deloc”, a spus Lucian Păcurar.

Chirurugul de la Clinica de Ortopedie nu a vrut să îl opereze pe Petru Păcurar, timp de câteva săptămâni. ”El a stat internat 3 săptămâni. Din 8 august și până când a apărut prima criză, în 31 august. Cred că dacă se verifica dacă i-au apărut cheaguri sau nu, se putea trata din timp și scăpa cu viată. La început s-a făcut examen tomografic și nu avea nimic. Altfel ceream să îl opereze de urgentă. Mi-au spus de riscul că, dacă stă imobilizat poate face cheaguri și poate apărea embolie pulmonară. Știam riscul ăsta și medicul a zis că îi face tratament ca să nu apară problemele astea. Nu știu ce doză i-au dat. Culpa este că nu s-a verificat la Ortopedie dacă are sau nu cheaguri de sânge sau trombi. Măcar o analiză de sânge pe zi sau săptămânal. Să îi facă o ecografie să vadă dacă sunt probleme. Nu știu să se fi făcut așa ceva”.

Petru Păcurar a făcut prima criză majoră în data de 31 august, internat fiind la Clinica de Ortopedie din Cluj Napoca. Petru Păcurar ar fi putut fi salvat dacă, în secolul 21, s-ar fi găsit o ambulanță în tot Clujului care să îl transporte la Unitatea de Primire a Urgențelor din Cluj Napoca, unde să i se administreze un tratament de tromboliză, care să îi salveze viața. ”În astea trei ore am sunat la 112, a sunat și medicul de gardă și a spus că e grav cazul, și nu a venit nimeni. Au veni 10 salvări cu pacienti, dar niciuna pentru fratele meu. Era conștient, dar sufla greu. De la ora 13.00 la 17.30 nu a venit nimeni. Am ajuns la Urgentă la 18.00 și i-au făcut controlul tomografic. L-am ajutat și l-am pus pe masă. I-a făcut controlul și l-a dus pe sectia de urgentă și l-a repartizat la Clinica de Cardiologie. Acolo, medicul m-a șocat. Medicul m-a întrebat ce doză să îi aplice în tratament: doză de șoc, în care poate să pornească mai multe cheaguri și să moară, sau să îi dea doză de sigurantă care își face efectul mai încet”.
petru pacurar 1

Drama a continuat și la Institutul de Cardiologie din Cluj Napoca. ”A fost conștient două – trei ore. Se zbătea ca un pește pe uscat. Nu avea aer. A schimbat câteva măști și tot nu putea respira. A făcut a doua criză și ne-au scos afară. L-au resuscitat timp de o oră și după aceea ne-a declarat că a murit. Eram cu familia și am insistat să îl resusciteze în continuare. După o jumătate de oră i-a revenit pulsul. Pe urmă, au venit din alte secții mai mulți medici care i-au administrat primul ajutor.  L-au intubat și l-au transferat la terapie intensivă. Mi-au zis de atunci că șansele lui de supraviețuire sunt aproape de zero. Mi-au spus că sângele neputând fi oxigenat în plămâni nu a mai ajuns la creier și creierul moare în trei minute. Practic era deja o legumă. Așa a și fost. Am așteptat o minune și după trei zile l-au declarat în moarte cerebrală”, ne-a relatat fratele victimei.

Familia lui Petru Păcurar a depus o plângere la Colegiul Medicilor în care a cerut să primească răspunsuri clare la întrebarea legată de faptul că un om de 44 de ani a murit în urma unei banale fracturi de șold. ”Am depus deja o plângere la Colegiul Medicilor. Nu știu împotriva cui. Împotriva doctorului Baciu, a sistemului de urgență, să stai trei ore după o salvare. Nu știu. Să îmi dea un răspuns domnii doctori. Aștept să mă cheme la audieri și vom vedea ce măsuri vor lua domnii doctori. În instantă nu știu. Trebuie să mă consult cu un avocat. Familia este devastată. Pentru mama a fost salvarea de două ori. La înmormântare a venit salvarea pentru mama”.

Lucian Păcurar a mai declarat că a dat bani la doctor ca să îl trateze cât mai bine pe fratele lui. .

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s