Marele proiect al primarului colonel Grigore Fati de a institui o taxă specială de salubritate, i-ar putea aduce acestuia o cercetare din partea Agenției Naționale de Integritate prinvind un posibil conflict de interese.
Ziardeapahida.ro a aflat că primarul colonel Grigore Fati este nașul de cununie al lui Eugen Mircea Vereș junior, om de afaceri, care conduce firma Strict Prest SRL, societatea care colectează gunoiul menajer în Apahida și care va fi favorizată prin instituirea taxei speciale de salubritate. Surse din interiorul Primăriei Apahida, au declarat pentru ziardeapahida.ro că, Eugen Vereș junior a participat la mai multe ședințe, în cadrul cărora s-au stabilit condițiile de impunere a taxelor de salubritate. Persoanele din anturajul celor doi, au confirmat această relație de afinitate. ”Este de notorietate. Știe toată comuna chestia asta. Pe cine interesează că doar nu mai au frică de nimic”, spune un apahidean.
Primarul colonel Grigore Fati a propus Consiliului Local Apahida, adoptarea unei hotărâri de consiliu local prin care toți locuitorii comunei Apahida, care dețin în proprietate un imobil, vor fi obligați să achite o taxă de salubritate de 144 de lei pe an, adică 12 lei/lună.
Prin acest proiect, primarul colonel Grigore Fati nu face altceva decât să interpună în relația economică dintre Strict Prest SRL și persoanele fizice sau asociațiile de proprietari, Primăria Apahida. Cu alte cuvinte, prin instituirea taxei de salubritate care este colectată cu ajutorul funcționarilor publici, Primăria Apahida va ajuta societatea Strict Prest să colecteze o sumă mai mare de bani, în fiecare lună. Un simplul exemplu este elocvent. În prezent, în Apahida și satele aferente, există 5.700 de locuințe, apartamente sau case individuale. Dacă toate aceste locuințe vor plăti taxa de 144 de lei, în conturile Primăriei Apahida va intra suma de 820.800 de lei, față de aproape 600.000 de lei, cât reușește să adune în momentul de față societatea Strict Prest SRL.
Primarul Fati a declarat, într-un ziar local, că taxa de salubritate va fi mai mică cu doi lei decât este acum. Oare a uitat primarul colonel că până în urmă cu aproximativ două luni, taxa de salubritate a fost de cinci lei/lună și că prin hotătârea Consiliul Local Apahida, cuantumul acesteia a fost majorat la șapte lei/persoană/lună.
Colectarea banilor se va face de două ori pe an, până la 31 martie și până la 30 septembrie, a anului în curs. Cine plătește mai repede. Până atunci, Primăria Apahida va plăti din conturile ei, prestațiile societății conduse de Eugen Mircea Vereș, finul primarului colonel? Juridic, susțin specialiștii consultați de ziardeapahida.ro, situația nu va fi reglementată deoarece după rezilierea contractelor dintre Strict Prest SRL și persoanele fizice sau asociațiile de locatari, Primăria ar trebui să preia această activitate doar în urma unei licitații publice.
Potrivit actelor publice emise de Primăria Apahida, ajutorul dat societății Strict Prest SRL, nu se oprește la o colectare mai bună a banilor. Strict Prest SRL va primi informații publice de la Serviciul Agricol din cadrul Primăriei Apahida, ”pentru a determina totodată numărul de gospodării aparținând comunei Apahida”.
În referatul 21667/18.08.2015, aprobat de primarul colonel Grigore Fati, directorul economic al Primăriei Apahida, Dana Aștilean propune modificarea impozitelor și taxelor locale, ”pentru anul 2015, lunile octombrie, noiembrie și decembrie și pentru anul 2016 … prin instituirea unei taxe denumită, taxa salubritate, în sumă de 12 lei/lună pe gospodărie, cu termen de plată – 50 la sută până la 31 martie și alt procent de 50 la sută până la 30 septembrie. Pentru lunile rămase din anul 2015, termenul de plată este 31 decembrie 2015”.
Codul Penal condamnă cu închisoare de la unu la cinci ani infracțiunea de conflict de interese. Cu aceeași pedeapsă este condamnată și complicitate. ”Conflictul de interese – fapta funcţionarului public care, în exercitarea atribuţiilor de serviciu, a îndeplinit un act ori a participat la luarea unei decizii prin care s-a obţinut, direct sau indirect, un folos patrimonial, pentru sine, pentru soțul său, pentru o rudă ori pentru un afin, până la gradul II, inclusiv sau pentru o altă persoană cu care s-a aflat în raporturi comerciale ori de muncă în ultimii 5 ani sau din partea căreia a beneficiat ori beneficiază de foloase de orice natură, se pedepsește cu închisoarea de la unu la 5 ani şi interzicerea exercitării dreptului de a ocupa o funcţie publică”, prevede Codul Penal.