Ziardeapahida.ro continuă seria dezvăluirilor din scandalul legat de angajarea cu diplome false a lui Teodor Aștilean, la Primăria Apahida, soțul directoarei economice de la Primăria Apahida, Dana Aștilean.
În episodul de azi, ziardeapahida.ro vă prezintă declarația dată de Teodor Aștilean în fața organelor de anchetă, în care povestește despre cum și-a falsificat diploma de bacalaureat și despre cum a devenit, peste noapte, inginer economist, absolvent cu media 9,75 a Universității Ștefan cel Mare din Suceava. În diploma de licență se arată că Aștilean a primit nota nouă la examenul de ”cunoștințe fundamentale și de specialitate” și nota 10 la proiectul de diplomă, deși el nici nu știe să scrie bine românește.
În diploma de licență se arată că Aștilean a primit nota nouă la examenul de ”cunoștințe fundamentale și de specialitate” și nota 10 la proiectul de diplomă, deși el nici nu știe să scrie bine românește.
Interesant este faptul că soțul directoarei economice de la Primăria Apahida a absolvit Școala Militară de Subofițeri de Poliție de la Câmpina, promoția 1986, și a lucrat un an ca milițian la ordine publică la Miliția Turda.
Intenționat, ziardeapahida.ro nu a corectat declarația dată de Teodor Aștilean în fața organelor de anchetă.
”La începutul anului 2009 m-am întîlnit cu o prietenă dea mea … din Apahida, căreia i-am spus că aș avea nevoie de diplomă de bacalaureat deorece îmi era necesară la primăria com. Apahida, unde eram angajat ca agent de pază. Aceasta mia spus că cunoște pe cineva care poate rezolva diploma contra sumei de 250 de euro. Eu i-am dat acesteia suma de 250 de euro, iar aceasta după 2-3 luni mea adus o diplomă de bac. pe numele meu avînd ca emitent Grupul școlar Gheorghe Asachi din Iași”, a declarat Aștilean.
Cu respectiva diplomă, soțul directoarei economice de la Primăria Apahida a fost promovat pe funcția de polițist comunitar. De frică, mai susține Aștilean, a dat foc la cele două diplome false. ”Ulterior me-am dat seama că nu am făcut bine și aș putea avea probleme, meam dat demisia în august 2010, me-am ridicat diploma de la dosar, pe care am arso pentru a nu avea probleme. În continuarea declarației mele precizez faptul că tot în cursul anului 2009, data exactă nu o pot preciza i-am solicitat lui … să îmi rezolve și o diplomă de licență la fel ca și cea de bacaloriat. După aproximativ trei luni aceasta mea adus o diplomă de licență din care rezultă faptul că am absolvit Universitatea Ștefan cel Mare din Suceava, iar eu i-am plătit acesteia suma de 100 de euro, fără s-ami spună de unde a procurato. Eu am depus acea diplomă la Primăria Apahida și am solicitat trecerea pe funcție de studii superioare. La data de 30 februarie 2009 în baza dispoziției primarului 791 am fost promovat pe funcția de inspector de specialitate. Și aceasta diplomă de licență, împreună cu cea de bac leam ridicat de la dosarul de cadre și le-am ars în luna august 2010 pt. a nu avea probleme și meam dat demisia de la Primărie”, a mai declarat apahideanul.
Surse din interiorul Primăriei Apahida susțin că Teodor Aștilean a fost prins de angajatul de la resurse umane iar când întreg scandalul a ajuns la urechile primarului de atunci, Ionel Fărcaș, a fost obligat să își dea demisia.
Procurorii cred că actele ar fi fost falsificate de un bărbat de 41 de ani, din Cluj Napoca, dar cum nu au avut probe directe care să conducă la acuzarea acestuia au renunțat la acuzații.
Sentința pe scurt, pronunțată în data de 17 iulie 2015 de către Judecătoria Cluj Napoca:
Condamnă pe inculpatul A. Teodor pentru săvârşirea infracţiunii de uz de fals. fapta prev. si ped. de art. 323 din Codul Penal, privind diploma de bacalaureat seria U nr. 238056 care atestă în mod nereal că a absolvit Grupul Școlar Gheorghe Asachi din Iași, cu art. 396 pct. 10 Cpp, art. 5 Codul Penal. la o pedeapsă de 180 zile amendă, stabilind cuantumul unei zile amendă la suma de 20 lei, rezultând pedeapsa de: – 3600 lei amendă penală. Condamnă pe inculpatul A. Teodor pentru săvârşirea infracțiunii de uz de fals. fapta prev. si ped. de art. 323 din Codul Penal, privind diploma de licență seria M nr. 320117 care atestă în mod nereal că este licențiat al Universității Ștefan cel Mare din Suceava, cu art. 396 pct. 10 Cpp, art. 5 Codul Penal. la o pedeapsă de 180 zile amendă, stabilind cuantumul unei zile amendă la suma de 20 lei, rezultând pedeapsa de: – 3600 lei amendă penală. In baza art. 38 si art. 39 alin. 1 lit. C C.penal, în urma aplicării regulilor concursului de infracțiuni, inculpatului AT i se v-a aplica pedeapsa de: – 4800 lei amendă penală. Atrage atenția inculpatului asupra prevederilor art. 63 C.penal, privind înlocuirea pedepsei amenzii penale cu pedeapsa închisorii.