În rechizitoriul prin care Teodor Aștilean (foto), soțul directoarei economice de la Primăria Apahida, , a fost trimis în judecată pentru uz de fals, Primăria Apahida s-a constituit parte civilă cu suma de 7.307 lei. Această sumă, susțin procurori, ar fi primit-o ilegal Teodor Aștilean sub formă de salarii, deși nu îndeplinea condițiile legale de a fi angajat la o instituție publică.
Procurorii susțin că Teodor Aștilean s-a folosit de o diplomă de bacalaureat falsă pentru a se angaja la Primăria Apahida, în funcția de agent de pază. Ulterior, același personaj s-a angajat ca specialist la Primăria Apahida, de data aceasta folosindu-se de o diplomă de licență falsă, emisă de Universitatea Ștefan cel Mare din Suceava. ”Cunoscând că acestea au fost falsificate în prealabil, solicitând și obținând în baza acestora promovarea în funcția de polițist comunitar referent gr. 2, iar ulterior inspector de specialitate lll S, cauzând un prejudiciu de 7.307 lei, întrunesc elementele constitutive ale infracțiunilor de înșelăciune și uz de fals, se arată în rechizitoriu.
În timpul procesului penal de la Judecătoria Cluj Napoca, la termenul din data de 16 iunie 2015, avocatul lui Aștilean a cerut acordarea unui nou termen de judecată pentru ”definitivarea tranzacției de împăcare”, fără a preciza alte amănunte.
La termenul de judecată din data de 30 iunie 2015, avocatul lui Aștilean a prezentat un document notarial din care a rezultat că a plătit prejudiciul de 7.307 lei în conturile Primăriei Apahida. În acest moment apare surpriza majoră. Primăria Apahida a fost de acord să renunțe la orice acuzații pe care le-a făcut împotriva lui Aștilean, deoarece prejudiciul pe latură civilă a fost achitat în întregime.
Așa se face că acuzația de înșelăciune, cea mai gravă din cele două, de care a fost acuzat soțul directoarei economice din Primăria Apahida, a ”picat”, rămânând în picioare doar aceea de uz de fals, pedeapsa aplicată fiind mult mai blândă.
Ziardeapahida.ro îi solicită public primarului comunei Apahida, Grigore Fati să explice de ce instituția pe care o conduce a fost de acord să renunțe la o acuzație extrem de gravă. Ziarul nostru va continua seria dezvăluirilor legate de acest subiect.
Sentința pe scurt, pronunțată în data de 17 iulie 2015 de către Judecătoria Cluj Napoca:
Condamna pe inculpatul A. Teodor pentru săvârşirea infracţiunii de uz de fals. fapta prev. si ped. de art. 323 din Codul Penal, privind diploma de bacalaureat seria U nr. 238056 care atestă în mod nereal că a absolvit Grupul Scolar Gheorghe Asachi din Iași, cu art. 396 pct. 10 Cpp, art. 5 Codul Penal. la o pedeapsă de 180 zile amendă, stabilind cuantumul unei zile amendă la suma de 20 lei, rezultând pedeapsa de: – 3600 lei amendă penală. Condamnă pe inculpatul A. Teodor pentru săvârşirea infracţiunii de uz de fals. fapta prev. si ped. de art. 323 din Codul Penal, privind diploma de licentă seria M nr. 320117 care atestă în mod nereal că este licențiat al Universității Ștefan cel Mare din Suceava, cu art. 396 pct. 10 Cpp, art. 5 Codul Penal. la o pedeapsă de 180 zile amendă, stabilind cuantumul unei zile amendă la suma de 20 lei, rezultând pedeapsa de: – 3600 lei amendă penală. In baza art. 38 si art. 39 alin. 1 lit. C C.penal, în urma aplicării regulilor concursului de infracțiuni, inculpatului AT i se v-a aplica pedeapsa de: – 4800 lei amendă penală. Atrage atenția inculpatului asupra prevederilor art. 63 C.penal, privind înlocuirea pedepsei amenzii penale cu pedeapsa închisorii.