Protestul de la Apahida, organizat de locuitorii nemulțumiți de relocarea țiganilor de la Pata Rât, în două case, cu 18 apartamente, care se construiesc în prezent în localitate, a arătat un primar care nu știe ce se întâmplă în comuna lui și zeci de locuitori nemulțumiți.
Întâlnirea care trebuia să aibă loc în fața Primăriei Apahida a fost mutată la Căminul Cultural din Apahida. La discuții, primarul Grigore Fati a invitat-o și pe reprezentanta Asociației care investește fonduri norvegiene pentru construcția celor două case.
Reprezentanta asociației le-a spus celor prezenți că nu a considerat nici necesar și nici util să organizeze o discuție publică, o consultare, cu locuitorii din Apahida, care să fie chestionați în legătură cu relocarea țiganilor de la Pata Rât.
Locuitorii prezenți în sală, foarte vocali, i-au reproșat primarului Fati că nu i-a anunțat despre intenția celor de la Asociația Metropolitană Cluj, despre intenția de a construi celor două case cu 18 apartamente.
De altfel, primarul Fati a fost obligat să recunoască faptul că nici nu a fost prezent la ședința Asociației Metropolitane Cluj, care a avut loc în luna martie 2016, ocazie cu care s-a decis construirea de case și cumpărarea de apartamente pentru relocarea țiganilor de la Pata Rât. Pus în fața faptului împlinit, după ce i-a fost arătat procesul verbal de ședință, unde figura absent, Fati a recunoscut că a participat la o altă ședință, mult mai importantă. Ulterior, primarul a afirmat că şi el este nemulţumit din cauza lipsei de transparenţă a celor de la Asociaţia Metropolitană. Dovada că Fati nu a fost prezent la şedinţa în care s-a decis relocarea ţiganilor de la Pata Rât, în Apahida, o aveţi mai jos.
Locuitorii din Apahida i-au mai reproșat lui Fati că nu ia măsuri pentru instituirea unei ordini sociale și pentru întărirea Postului de Poliție din Apahida, care ar trebui să intervină mai eficient.
Un locuitor din zona fostei ferme Avicola, i-a reproșat lui Fati că romii care locuiesc în zona, nu respectă nicio normă de conviețuire socială.
Un alt locuitor i-a cerut să își folosească autoritatea pentru a asigurat un climat de normalitate pe autobuzul M41, unde există acte de violență, ”copiii fiind cei mai terorizați”.
La finalul ședinței, o comisie, formată din localnici și doi angajați de la Serviciul Urbanism, a mers la casa care se construiește la intersecția străzilor Pietroasa și Libertății. Cu ocazia măsurătorilor efectuate s-a descoperit că imobilul nu respectă limitele impuse între clădire și granița proprietății. ”Urmează să chemăm un expert topo autorizat să fixăm limitele de proprietate iar apoi să facem măsurători exacte. Dacă nu se respectă proiectul atunci lucrările vor putea fi oprite”, a spus unul dintre angajații Primăriei Apahida, către localnici.
Oamenii sunt deciși să organizeze un alt protest și mai mare, care va avea loc sâmbătă, 20 mai, dacă ceea ce le-a promis primarul nu se va rezolva.