Deşi meteorologii au lansat un cod portocaliu de ploi abundente, ceea ce presupune cantităţi de apă de 60-70 de litri/mp, Primăria Apahida s-a mobilizat abia sâmbătă noaptea, când dezastrul era în floare. Ploaia abundentă, de sâmbătă după masa și din noaptea de sâmbătă spre duminică, ne-a arătat că localitățile Apahida, Dezmir și Sânnicoară sunt vulnerabile în fața inundațiilor, deşi au sisteme de drenaje, care fie nu funcționează fie nu sunt decolmatate de ani buni.
Prima localitate afectată de ploaia de sâmbătă după amiaza, a fost Sânnicoară. Pe strada George Enescu, din Sânnicoară, a fost construit un sistem de drenaj care nu mai funcționează de mai bine de un an, deoarece muncitorii societății care au introdus rețeaua de canalizare au distrus conexiunea dintre sistemul de drenaj și rețeaua de canalizare, situată la intersecția străzilor George Enescu și strada Şcolii. Astfel, la fiecare ploaie mai abundentă, rigola se umple iar apa invadează strada și curțile oamenilor. ”Bine că primarul petrece cu PSD-iștii lui la KM 17 și noi aici suntem grav afectați. Inclusiv domnul părinte este nemulțumit de situația care nu se mai rezolvă deși la Primăria Apahida se cunoaște situația noastră”, a spus o femeie care locuiește pe strada George Enescu.
Dezastrul și mai mare s-a propagat la lăsarea serii, în localitatea Apahida, când mai multe case și gospodării au fost afectate de inundaţii. Pentru a-i ajuta pe oameni, pompierii de la ISU au ajuns în localitate cu mai multe motopompe. Pe lângă pompieri, angajații de la Serviciul de Gospodărie Comunală Apahida s-au mobilizat și au început să îi ajute pe localnici.
- Ora 3.00. Evacuare ape subsol bloc Republicii nr.11C4 si evacuare ape pluviale din cămine , 2 echipaje unul de la ISU Cluj şi unul de la Primăria Apahida.
- Ora 3.00. Utilajele Primăriei Apahida se deplasează pe str .Liliacului pentru a efectua o breşa în canal .Ploua în continuare , dacă sunt probleme pe proprietăţile cetăţenilor vă rugăm apelaţi la nr. tel 0264231777 . Întreg personalul Primăriei -Gospodăria Comunală este în dispozitiv. Primarul , viceprimarul, responsabil Situaţii Urgenta Apahida si ISU Cluj colaborează foarte bine. Era ora trei dimineaţa.
- Intervenţie pe strada Republicii Apahida.
- Intervenţie pe strada Someş 43.
- Pompierii de la ISU intervin pe strada IC Brătianu, strada a fost asfaltata de curând, au fost construite rigole. Nu se cunoaşte dacă sistemul de drenaj funcţionează sau nu există.
- Ora 2 noaptea. Se intervine în Dezmir pe strada Lacului.
- Ora 2 noaptea se intervine pe strada Tudor Vladimirescu. Mai multe case şi gospodării au fost afectate de inundaţii.
- Ora 1 noaptea, primarul se mobilizează după ai bine de cinci ore de ploaie abundentă, potrivit prognozei INM, s-au progonozat 70 de litri de apă/mp. Sâmbătă, după masa, primarul din Apahida a sărbătorit la Km 17 realegerea într-un nou mandat de primar în Apahida.
Duminică dimineaţa, potrivit Apahida.ro, primarul Fati şi-a făcut apariţia pe strada Avram Iancu din Apahida. Locuitorii i-au reproşat că valea care preia apele pluviale nu a fost decolmatată, în timp ce edilul le-a reproşat acestora că muncitorii şi utilajele trimise de primărie nu au fost lăsate să intre pe proprietăţile acestora ca să decolmateze valea.
Cetatean: – Domnule primar de ce nu aţi curăţat gârla, uitaţi-vă cum arată aproape că ne-a ajuns apa în casă?
Grigore Fati: – Am trimis muncitori să sape gârla manual şi i-aţi trimis acasă.
Cetăţean: – Au venit nişte romi şi nu lucrau de nicio treabă. Da nu i-am trimis acasă.
Grigore Fati: – Ei au venit la mine şi mi-au zis ca i-aţi trimis acasă. Am vrut să trimit şi buldoexcavator şi nu ne-aţi dat voie sa intrăm. Uitaţi aici e vecina dumneavoastră care nu ne-a lăsat sa intrăm cu buldo să decolmatăm gârla.
Vecina: Eu vă las.
Grigore Fati: Sigur că acum ne lăsaţi da acum nu avem ce face numai sa aşteptăm şi după aia vom interveni pentru a decolmata gârla.
foto: comuna Apahida/facebook