Ionel Fărcaș, primar în Apahida timp de 36 de ani: ”Îl văd pe Fati ca pe un om cu vederi înguste. El știe atât: să respecte programul, să vină la șapte și să plece la trei. În rest nu are viziuni și nu are calități de gospodar”

Fostul primar al comunei Apahida, până în 2012, celebrul Ionel Fărcaș a acordat un interviu pentru ziardeapahida.ro. Primar în Apahida pentru mai bine de 36 de ani, Fărcaș știe fiecare colț al comunei și este și azi, la 84 de ani, activ în problemele comunei. Ionel Fărcaș spune că în ultimii patru ani, cât primar a fost Grigore Fati, comuna a stagnat și nu s-a dezvoltat. În plus, spune despre Grigore Fati că este un om care tot timpul și-a căutat o scuză și a spus că nu este lăsat de unii sau de alții să facă treabă

ionel-farcas-apahida

În 2012 ați plecat de la Primărie, după mai multe mandate de primar. Azi cum vedeți Apahida?

La fel ca și azi. În 2012, comuna a rămas cu multe drumuri asfaltate, plus un proiect bun legat de reabilitarea drumurilor. Azi, drumurile asfaltate sunt tot aceleași care au fost asfaltate în timpul mandatului meu, cu mici excepții. Școlile sunt aceleași. Dispensarul e același. Totul este așa cum am lăsat eu. Grădinița de azi este total insuficientă, este îngrămădită, ce să vă mai zic …

Legat de creșa din Câmpenești, domnul Fati se laudă că a fost făcută în timpul mandatului său de primar.

Creșa a fost făcută în timpul mandatului meu. În 2012, când am plecat, mai era de făcut recepția și de plătit ultima tranșă de bani. Grigore Fati nu a lucrat nimic la creșă. Proiectul a început în 2010. Despre creșă, Grigore Fati, nu ar avea voie să vorbească, nu a făcut absolut nimic. El eventual a tăiat panglica.

Dar domnul Fati era viceprimar în timpul mandatului dvs.  și o fi având și el o contribuție …

Venea la serviciu punctual, că era militar de carieră și pleca la ora trei. În ziua aia nu îl mai vedeai. Și unde întâlnea doi oameni pe stradă le spunea că nu se poate face ce reclamau oamenii, pentru că nu îl lasă primarul. Asta a fost lozinca lui în toți cei patru ani cât a fost viceprimar: că nu îl lasă primarul că dacă l-ar lăsa el ar face multe.

În actuala campanie spune că nu a fost lăsat de consilierii locali?

Da. Așa zice. Asta este ideea lui băgată în cap și cu asta merge înainte. Acum cine să îl mai lase? Eu nu am mai fost primar de patru ani și atunci dă vina și el pe cine poate. Acum i-a ales pe consilierii locali. Este un om fricos, un om laș. El nu știe decât să zică că nu are bani și că nu îl lasă ăla sau ălalalt. Ori un om căruia i-am lăsat un vagon de bani, să zic așa, prin investițiile existente, se poate vedea câți bani sunt la buget, și nu este în stare să îi cheltuiască, ce fel de gospodar este?. Dacă într-un an nu poți să cheltui șapte milioane de lei,deși tu îi ai în cont, și tu ai străzi neasfaltate, atunci ce să zic.

În programul lui electoral domnul Fati, se laudă cu 54 de kilometri de canalizare. Până la urmă cine credeți că a realizat aceste lucrări, Primăria Apahida sau Compania de Apă?

El se laudă cu proiectul Companiei de Apă Someș. Noi am realizat un proiect mai bun. Noi am vrut ca rețeaua din Dezmir să fie conectată la o stație de epurare construită în zonă. Dar să aduci apa și reziduurile din Dezmir, la Apahida, este o mare prostie. Așa se întâmplă acum. Rețeaua funcționează pe bază de pompare, sistemul fiind mai tot timpul defect. Domnul Fati se laudă cu proiectul Companiei de Apă, așa cum se laudă și cu creșa din Câmpenești, deși nu sunt proiectele lui.

La Câmpenești, satul a rămas în urmă.

De Câmpenești nici nu mai vorbește acum. Am vrut să fie acolo ca un cartier rezidențial de case. Am prevăzut să fie în jur de 400 – 500 de case. De asfaltat, am lăsat un proiect de drum județean care să treacă prin Câmpenești și să fie legat de Valea Fânațelor și apoi de Cluj Napoca. Acest proiect l-a abandonat și a făcut un petec de drum la intrare în sat. Și rețeaua de apă a fost făcută în timpul mandatului meu.

Cum vedeți ultimii patru ani?

Vă spun sincer, că Apahida a stagnat în ultimii patru ani. Actualul primar vorbește de peste 300 de firme noi. Unde sunt? Să le vedem și noi? Dacă vorbește despre parcurile industriale, vă asigur că iar greșește. Primăria a făcut acolo lucrări serioase. Parcul Industrial Nervia, Primăria Apahida, condusă de mine, l-a făcut cu resurse proprii dar și cu contribuția acestor societăți. În 1956, când am fost prima dată primar, am adus prima investiție mare în Apahida, IPEG. Mi-am dat seama că trebuie să creăm locuri de muncă. De asta am și făcut parcurile industriale, pentru firme mari care să vină la Apahida, și pentru locurile de muncă. Când am plecat de la Primărie, peste 2.000 de apahideni lucrau la aceste firme. Era o cifră importantă.

Cum vedeți construcția de blocuri între case?

Nu sunt de acord cu așa ceva. Planurile de urbanism trebuie să prevadă construcția de blocuri în zonele prestabilite. Noi am stabilit că în zona fostului CAP trebuia să fie locul unde ar fi trebuit să se construiască blocuri.

Totuși actualul primar a reușit cu greu să obțină fonduri pentru o nouă grădiniță…

Când văd că minte, nu pot să nu îi spun că minte. Grădinița de la Apahida, noua grădiniță, cea din spatele Băncii Transilvania, de la început am vrut să o construim acolo. Atunci Banca Mondială nu a fost de acord. Acum văd că s-a aprobat investiția cu condiția să se facă un drum prin spate. Este un proiect demarat în timpul mandatului meu.

Cum l-ați vedea pe primarul Fati?

Ca pe un om cu vederi înguste. El știe atât: să respecte programul. Să vii la șapte și să pleci la trei. În rest nu are viziuni și nu are calități de gospodar. Și în fond nu îl leagă nimic de Apahida. Nici nu a trăit mult în Apahida. La oameni nu le place de Fati, pentru că este rigid. Cu orice problemă, cu care omul merge la primar, acesta dă același răspuns că nu se poate că nu îl lasă nu știu cine. Cine să-l mai lase?

Cum ar trebui să arate Apahida?

Noul primar ar trebui să dea drumul al dezvoltare, industrie, locuințe și chiar locuințe sociale. Apoi ar trebui asfaltările și apa și apoi, cel mai important, trebuie să ne gândim la educație. Copiii din Apahida merg la aceeași unică școală. Alta nu s-a mai construit, deși este obligatoriu să mai fie construită una.

Ce le transmiteți apahidenilor pentru duminică, când se alege primarul?

Din punctul meu de vedere, le transmit să meargă la vot. Neapărat să meargă la vot, că Apahida nu se poate dezvolta cu idei din astea. Este obligatoriu să ne implicăm fiecare dintre noi. Să meargă și să aleagă pe cine vor, dar să aleagă cu cap. Le transmit oamenilor sănătate și putere de muncă, lor și copiilor lor și să știe că eu nu m-am rupt de Apahida.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s