Călin Păcurar acuză: ”În bugetul comunei Apahida sunt 17 milioane lei necheltuiți de un primar fără viziune”

Candidatul PNL pentru funcția de primar al comunei Apahida susține, într-un interviu acordat ziardeapahida.ro, că în conturile Primăriei Apahida există, în acest moment suma de 17 milioane de lei, aproape patru milioane de euro, bani lichizi, care stau nefolosiți, deși aceștia ar putea fi alocați pentru investiții utile pentru apahideni.
IMG_3424

Întrebare: De unde știți că în conturile Primăriei Apahida există o așa sumă imensă, nefolosită?

Răspuns:  Din evidențele contabile ale Primăriei Apahida. Cifra este aproximativă și este de aproape patru milioane de euro. Stau și mă întreb dacă Apahida ar fi avut un primar gospodar în fruntea ei, câte nu s-ar fi putut face.

De unde vin acești bani?

Foarte bună întrebare. Defalcat, din această sumă imensă, 7.14 milioane de lei vin din excedentul bugetar. Cu alte cuvinte, ca să priceapă oamenii, în cursul anului 2015, actualul primar a prezentat Consiliului Local o serie de investiții, care au fost aprobate, dar care, atenție, au fost realizate doar într-un procent de aproximativ 37 la sută.

Să înțelegem că investițiile nu s-au realizat la termen?

Da. Asta trebuie să înțelegeți. S-a propus proiectul pentru modernizarea stațiilor de autobuz din Apahida, Sânnicoara, Dezmir și Pata, și nu s-au realizat nici în prezent. Ar mai fi programul de after school, în cadrul căruia zeci de elevi ar putea fi supravegheați de profesori, să își facă temele, până când părinții lor se întorc de la muncă. Alte exemplu de proiecte nerealizate sunt asfaltarea străzii George Enescu din Sânnicoară, sau asfaltarea străzilor Pietroasa și Tăușor din Dezmir. Ar mai fi proiectul de canalizare din Pata unde nici măcar nu s-a realizat proiectul tehnic. Din aceste proiecte nerealizate banii au ajuns să rămână la buget. Cel mai recent proiect ratat este cel al trotuarului pe care dvs. l-ați boteza trotuarul potecă.

Ar mai fi proiectul pistei de biciclete …

Exact. Din nou un exemplu negativ de cât de bun gospodar este actualul primar. La acest proiect s-a pierdut finanțarea europeană. În prima fază, s-a alocat suma de aproximativ două milioane, din care Primăria Apahida era obligată să suporte o parte din finanțare. Apoi, din cauza prostului management s-a ajuns să se piardă finanțarea europeană și să fie Primăria Apahida obligată să achite diferența de sumă. Iar această diferență era de 600.000 de lei. Dacă nu am fi fost de acord să continuăm lucrarea pe banii noștri atunci Uniunea Europeană ne-ar fi obligat să restituim bani alocați.

Și restul de bani de până la 17 milioane de lei de unde vin?

Din fonduri proprii, adică aproape zece milioane de lei adunați din impozitele plătite de cetățeni. Mă întâlnesc zilnic cu oamenii din Apahida și satele Sânnicoară, Dezmir și Pata iar aceștia ne cer să le asfaltăm străzile, trotuarele, să acoperim rigolele adânci care au fost construite de actualul primar, locuri de joacă pentru copii sau amenajarea de parcări.

De ce credeți că nu s-au realizat aceste investiții. Sunteți consilier local de patru ani și viceprimar de patru luni?

Lucrurile sunt simple. Apahida are în fruntea ei un primar care nu este gospodar. Nu are viziune și nu știe să facă administrație. Cum este posibil să returnezi la bugetul local peste 7.14 milioane de lei, din investiții nerealizate? Ce înseamnă asta? Un primar nepriceput care nu cunoaște nevoile cetățeanului. Dacă ar fi stat de vorbă cu oamenii ar fi aflat care sunt problemele adevărate ale acestora.

Dacă veți fi ales primar ce proiecte veți realiza?

Pe primul plan este infrastructura. Mă voi ocupa de asfaltarea străzilor și canalizarea acestora. Vreau să adoptăm soluții moderne care să includă trotuare, cu rețele de preluare a apelor pluviale și rețele de canalizare. O altă prioritate este aceea a urbanismului. Cât timp voi fi primar nu voi permite și nu voi autoriza construcția de blocuri între case.

Știm că o mare problemă a acestui a fost cea a salubrității. Cum veți rezolvat această chestiune?

Datorită consilierilor locali PNL, apahidenii plătesc lunar, pentru salubritate,  7 lei de persoană, cu TVA inclus, în cazul persoanelor singure și 15 lei, cu TVA inclus, de gospodărie sau apartament. Revenind la întrebarea dvs. obiectivul meu este înființarea unui serviciu de salubritate la nivelul comunei Apahida. Vreau să înființez o regie proprie de gospodărie comunală, care să aibă în dotare cel puțin două autospeciale pentru ridicat gunoi. În acest mod, costurile s-ar reduce la cinci lei de gospodărie. Vreau ca Apahida să aibă și un sistem modern de sortare a gunoiului menajer, selectiv, iar acest lucru se poate realiza direct de către cetățean, în schimbul unor recompense de ordin financiar.

Oamenii din Apahida se plâng de locurile de joacă pentru copii. Ce planuri aveți în acest domeniu?

În primul rând, identificarea unor locații noi unde pot fi construite parcuri de joacă. În al doilea rând, locurile existente vor fi dotate cu aparate noi și moderne. Că mi-am adus aminte, vreau să îi întreb pe apahideni dacă le place locul de joacă de la biserica părintelui Diț. Consiliul Local a aprobat acolo o investiție unde s-au montat câteva aparate de joacă, după care investiția a fost abandonată. Acolo mai trebuiau construite alei pietonale și alte elemente de infrastructură urbană. În locul aleilor au răsărit buruieni, care au acum un metru înălțime. La Corpadea, există un așa zis loc de joacă, dotat cu un balansoar. La fel și în zona Căbăuș din Sânnicoară, unde sunt zeci de copii care trebuie să se joace într-un mini loc de joacă, plin cu buruieni. Exemplele ar putea fi multe. Dar dacă voi ajunge primar îi asigur pe apahideni că aceste lucruri nu se vor mai întâmpla.

One thought on “Călin Păcurar acuză: ”În bugetul comunei Apahida sunt 17 milioane lei necheltuiți de un primar fără viziune”

  1. Dar de nesimtirea celui care nu face nimic pentru Campenesti, ce ziceti? Drumul a fost ras pana la Pescarie, ca de alte multe ori, deoarece acolo va fi sectia de votare.

    Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s