Tribunalul Cluj a dispus anularea unei autorizații de construire, semnată de primarul Grigore Fati, pe care Primăria Apahida a emis-o în mod ilegal pentru familia Lung din satul Pata. De altfel, spun oameni bine informați, între Ioan Lung, beneficiarul autorizației emisă de Primăria Apahida și primarul Grigore Fati este o relație de amiciție.
Totul a început de la o femeie din Pata, care a fost nemulțumită de faptul că lângă gardul proprietății ei, familia Lung a început să construiască fără acte de urbanism, o bucătărie de vară și un garaj.
Potrivit sentinței Tribunalului Cluj, construcțiile făcute de familia Lung nu respectă zonele de separație între proprietăți, zone stabilite de Planul Urbanistic General. Între construcțiile familiei Lung și proprietatea vecină trebuia să există o zonă liberă de cinci metri, care însă nu există.
Femeia din Pata a făcut reclamație la Primăria Apahida care, în data de 19 iulie 2013, a dispus efectuarea unui control și amendarea lui Ioan Lung cu suma de 1.000 de lei, deoarece a construit fără autorizație de construire. Inspectorii de la Urbanism au dispus și oprirea lucrărilor, măsură nerespectată de familia Lung. După ce au primit amenda, Ioan Lung și soția Adina, au solicitat intrarea în legalitate, lucru care s-a întâmplat cu acordul expres al Primăriei Apahida.
Dubla măsură a acestei instituții, care pe de-o parte este obligată de lege să apere interesele cetățenilor dar pe de altă parte, din cauza unor interese ascunse ale unor persoane din conducere, îi apără și pe cei care încalcă legea este tratată pe larg de judecător în sentință.
Judecătorul de la Tribunalul Cluj susține următoarele: ”Actele administrative întocmite, respectiv planul urbanistic de detaliu și autorizația de construire, prejudiciază însă reclamanții deoarece au derogat de la normele de urbanism existente în zonă, autorizându-se încălcarea retragerii minime obligatorii față de limita posterioară a parcelei”. Cu alte cuvinte, susține magistratul, angajații Primăriei Apahida au autorizat construcția familiei Lung, deși știau că totul este ilegal.
În proces, una dintre părți a fost Primăria Apahida. În loc să apere cetățeanul care a reclamat că totul s-a construit fără autorizație de construire, juriștii Primăriei Apahida au cerut instanței să respingă acțiunea femeii din Pata. ”Ulterior efectuării controlului și întocmirii procesului verbal de contravenție a fost inițiat și aprobat planul urbanistic de detaliu prin HCL 95/27 iulie 2014 iar în baza acestuia fost emisă autorizația de construire, intrându-se astfel în legalitate”, au opinat celebrii juriști ai Primăriei din Apahida, care nu au mai pomenit niciun cuvînd despre faptul că această intrare în legalitate s-a făcut în condiții ilegale. De asemenea, juriștii Primăriei Apahida au invocat tot felul de excepții procedurale care au fost respinse de judecător.
Sentința manual care descrie șmecheriile făcute de Primăria Apahida
”Reţine instanţa, în primul rând că, prin solicitarea autorităților administrației publice locale, de a se întocmi în cauza, în vederea intrării în legalitate, a unui plan urbanistic de detaliu, au fost încălcate dispozițiile art. 56 indice 1 din Legea 350 / 2001 care prevede că nu pot fi inițiate și aprobate documentații de urbanism care au ca scop intrarea în legalitate a unor construcții edificate fără autorizație de construire sau care nu respectă prevederile autorizației de construire. Consiliul Local al comunei Apahida a aprobat un plan urbanistic de detaliu cu scopul de a asigura intrarea în legalitate a unei construcții edificate fără autorizație de construire deși acest lucru este expres interzis de dispozițiile art 56 indice 1 din Legea 350/2001”, explică judecătorul în sentință, modul în care angajații de la Urbanism, cu bună știință au încălcat legea.
În sentință, judecătorul se referă direct la angajații Primăriei Apahida care au făcut un exces de putere în raport cu cetățeanul prejudiciat de construcția familiei Lung. ”În al doilea rand, reţine instanţa că autoritatea publică locală a aprobat derogarea, fără însă a motiva care argumente anume au determinat autoritatea să adopte acest plan derogatoriu. Actul administrativ nu este motivat, în lipsa acestei motivări, derogarea intrând în sfera excesului de putere, fiind expresia voinței arbitrare a autorității publice. Actul administrativ trebuie să se bucure de o motivare aptă de a releva terților argumentele care au condus autoritatea publică la motivele de adoptare a actelor derogatorii, în lipsa unor motive pertinente și fundamentate, actul administrativ fiind nelegal, emis cu exces de putere”, se mai arată în sentință.
Tot în sentință, judecătorul de caz desființează autoritățile publice din Apahida, între acestea se poate citi printre rânduri și pe primarul Fati, care a semnat autorizația de construire. ”Mai reţine instanţa că autoritățile publice au fost preocupate de interesul celor care au construit cu încălcarea legii, au adoptat planul urbanistic de detaliu în considerarea intrării în legalitate, neexistând însă preocuparea pentru respectarea interesului terților în ceea ce privește vecinătățile”, se arată în sentință.
Autorizația de construire 182/2014, emisă de Primăria Apahida, beneficiar fiind Ioan Lung, este nelegală deoarece actele care au stat la baza obținerii acesteia, în mod concret planul urbanistic de detaliu, au fost elaborate cu încălcarea legii.
În final, judecătorul a dispus ca soții Lung să își demoleze construcțiile ilegale precum și anularea autorizației de construire 182/2014, emisă de primarul comunei Apahida. În plus, Comuna Apahida și soții Lung au fost obligați la plata sumei de 5.592 lei, în favoarea femeii din Pata, cu titlu de cheltuieli de judecată.
Explicație foto: colonelul Fati a jurat să apere cetățenii comunei Apahida și valorile democrației nu mafia imobiliară