Preotul ortodox din Sânnicoară a trimis redacției ziardeapahida.ro un punct de vedere în legătură cu intenția de a construi o capelă ortodoxă în mijlocul satului, la doi pași de casele oamenilor, în locul fostei remize de pompieri, unde azi, funcționează sediul sătesc al Primăriei Apahida.
Preotul Viorel Luca, un om care se bucură de mult respect din partea sânnicorenilor, întreabă retoric dacă cimitirele din Cluj Napoca respectă legislația în vigoare, care impune o distanță minimă între acestea și locuințele oamenilor.
În această logică, dacă la Cluj se poate atunci ar trebui să se poată și la Sânnicoară, deci legea nu trebuie respectată, că oricum nu este bună la nimic.
Pe de altă parte, mai mulți sânnicoreni care au participat la sedința informală, care a avut loc în cursul zilei de duminică, și-au susținut în public opoziția față de intenția de a construi o capelă funerară, cu loc de păstrare a cadavrelor, în locul actual al primăriei sătești. Unul dintre localnici s-a opus acestui plan și a spus că oricum nu se vor primi autorizațiile necesare. ”Domnul primar Fati a propus ca, provizoriu, să se depună morții în actualul sediul al Primăriei din Sânnicoara, după ce activitatea acesteia se va muta la Căminul Cultural. Domnul Momeu Octavian, consilier parohial, a ridicat problema că Parohia Ortodoxă nu poate să susțină construcția unei capele și că deoarece sunt și alte culte, finanțarea trebuie făcută de la bugetul local. Atunci, consilierul local Vălean Răchișan a propus suma de 200.000 de lei, și a venit cu ideea că aceasta capelă să se construiască în cimitirul de lângă terenul de fotbal. Un alt localnic, pe numele lui Naș a propus ca această capelă să fie construită în zona cimitirului de pe deal și că ar trebui făcut un schimb de terenuri pentru extinderea cimitirului de acolo”, a povestit pentru ziardeapahida.ro, un localnic din Sânnicoară.
Punctul de vedere al preotului Viorel Luca din Sannicoară:
”In calitate de preot al satului Sannicoara, referitor la articolul publicat mai sus, vreau sa fac urmatoarele precizari: 1. nu s-a exprimat nici o nemultumire a locuitorilor din satul Sannicoara , fata de constructia capelei mortuale pe terenul unde sunt morti ( Locul se numeste TEMETEU ) si unde se afla sediul primariei Apahida pentru locuitorii din Sannicoara.
2. D-l primar Grigore Fati nu le-a spus locuitorilor din Sannicoara despre un anume loc de constructie al capelei, ci a lasat la aprecierea cetatenilor din Sannicoara, a Consiliului parohial sa aleaga locatia cea mai buna. Primarul comunei Apahida a avut o atitudine binevoitoare – intelegatoare fata de doleantele locuitorilor.
3. Nu s-a discutat de suma necesara pentru constructia acestei capele ci consilierul Rachisan Valean a propus suma de 200 de mii de lei din bugetul local pentru inceperea lucrarilor la aceasta capela.
4. Ceea ce m-a deranjat cel mai mult in articolul publicat a fost faptul ca s-a afirmat in mod ireal ca eu, ca preot al satului, am fost prezent la aceasta sedinta si nu mi-am exprimat punctele de vedere. Cu parere de rau si avand martori toti cei prezenti, eu am fost primul care am luat cuvantul , dupa ce d-l primar Grigore Fati a prezentat investitiile preconizate pentru Sannicoara in 2016 , dupa care am spus urmatoarele: – in 2009 am consultat populatia localitatii Sannicoara cu privire la locul unde doresc sa se construiasca capela mortuala. Listele cu semnaturi au fost depuse la primaria Apahida, unde 98% din cei intrebati au spus ca doresc aceasta capela tocmai pe terenul de langa Remiza cunoscut ca si Temeteu.
– in perspectiva apropiata a mutarii sediului primariei in noul camin cultural , cladirea aceasta ne-ar fi de mare folos pentru depozitarea obiectelor necesare innnormantarilor ( banci, mese, vesela, etc. ) si nu a schimbarii intr-o capela mortuara .
– Biserica Ortodoxa din Sannicoara in frunte cu preotul paroh si Consiliu parohial nu a refuzat nici o alta locatie pentru viitoarea capela; fie ca e vorba de cimitirul din sat sau cel de pe deal.
ATENTIE DOMNILOR ! In toate cele trei locatii pentru capela mortuara :
1. Strada Scolii – Remiza sau Sediul Primariei
2. Cimitirul din sat
3. Cimitirul de pe deal
Distanta dintre case si viitoarea capela este sub 50 de metri. In varianta constructiei capelei in Cimitirul de pe deal, noua constructie ar face sa ramana foarte putin spatiu pentru urmatoarele morminte.
Ati facut referire la legea 50 / 1991 si la ord. min. sanatatii 536/1997. Va rog sa-mi spuneti care din cimitirele din Cluj se incadreaza in aceasta legislatie?
Va astept sa veniti cu propuneri pertinente pentru constructia mult doritei capele mortuare a satului Sannicoara”.