Iuliu Mîrza, unul dintre oamenii de încredere a primarului colonel Grigore Fati, își construiește o casă pe un teren primit de un apahidean la Legea 15/2003, destinat tinerilor cu vârste de până la 35 de ani.
Potrivit informațiilor care se află în posesia Ziardeapahida.ro, locul de casă pe care Mîrza își construiește casa, a fost acordat în anul 2004, unui anume C.P. Banyai, din Apahida. Ulterior, timp de zece ani, Banyai nu a construit nimic pe terenul respectiv, decât o construcție din lemn, pe motiv că nu are bani.
Aceleași surse susțin că în cursul acestui an, P. Banyai ar fi vândut terenul obținut la Legea 15, deși legea interzice clar acest lucru, lui Iuliu Mîrza și soției Simona. Șeful de la Urbanism s-a apucat să construiască o casă pe bază de procură notarială, act ce presupune că imobilul se construiește de către Banyai, urmând ca la finalul construcției, casa să fie trecută pe Iuliu Mîrza și pe soția sa, Monica Sanda.
În realitate șeful de la Urbanism este văzut la casa de pe strada Azaleelor aproape în fiecare zi. Ziardeapahida.ro l-a surprins zilele trecute pe Iuliu Mîrza chiar în timp ce lucra la casa respectivă, semn că realitatea din acte este doar de fațadă. Dacă nu este a lui înseamnă că Iuliu Mârza și soția lui s-au apucat să lucreze cu ziua pe la oamenii care își construiesc case, ceea ce nu credem.În plus, deși legislația îl obligă pe Iuliu Mîrza să afișeze la marginea proprietății, un panou de identificare a construcției care trebuie să conțină numărul autorizației de construire, numele proprietarului și numele celui care construiește, acest panou lipsește. Cel care ar trebui să constate aceasta contravenție și să aplice o amendă, este nimeni altul decât Iuliu Mîrza.
Suntem curioși ce măsuri va dispune primarul colonel Grigore Fati în această chestiune, mai ales că legea trebuie respectată de toată lumea.
Șeful de la Urbanism își construiește casa pe o parcelă care a fost acordată lui P.C. Banyai la Legea 15/2003. Prevederile legale sunt atât de clare încât este limpede că la mijloc este vorba despre o mare ilegalitate. Legea 15/2003, prevede că de aceste terenuri pot beneficia tinerii care au vârste cuprinse între 18 și 35 de ani. Iuliu Mîrza are 43 de ani, fiind născut la data de 27 martie 1972, deci nu se încadra sub nicio formă pentru a primi un teren în zona respectivă.
Articolul 3 din Legea 15/2003, prevede că doar acei tineri care nu dețin în proprietate o locuință sau un teren destinat construirii unei locuințe proprietate personală, pe raza localității respective, în cazul de față Câmpenești, sau în oricare altă localitate din România, poate beneficia de acest teren.
Șeful Serviciului Urbanism din cadrul Primăriei Apahida, a avut și are în proprietate mai multe imobile. De exemplu, familia Mîrza a figurat în documente Statului Român cu o garsonieră, pe strada Răsăritului din Cluj Napoca, cu un apartament situat pe strada Jiului în Cluj Napoca, vândut în anul 2012 și cu un teren pe strada Dealului, tot în Cluj Napoca. Teoretic dar și practic, Iuliu Mîrza nu putea să beneficieze de acest teren pentru simplul fapt că a avut un alt teren sau o altă locuință în proprietate. Mai mult, în declarația de avere, Iuliu Mîrza a scris singur că este proprietarul unei case de 185 de mp. în Cluj Napoca dar și a unui garsoniere în localitatea Baciu, județul Cluj. Despre locuința aflată în construcție în Câmpenești nu a scris o vorbă.
După ce își va termina de construit casa, proprietarul locuinței, poate cere Consiliului Local al comunei Apahida vânzarea terenului, care se va face printr-o expertiză tehnică care va stabili prețul. Ulterior, tot Consiliul Local aprobă prețul și implicit, vânzarea terenului la prețul convenit.
În acest demers, deplin ilegal, făcut de Iuliu Mîrza funcționarul a fost ajutat din plin și de nepăsarea primarului Grigore Fati, dar și a Consiliului Local Apahida. Legea 15/2003 este și mai clară la capitolul nerespectarea prevederilor legale. ”Beneficiarul terenului pentru construirea unei locuințe proprietate personală este obligat să înceapă construcția locuinței în termen de un an de la data atribuirii terenului și să o realizeze cu respectarea prevederilor Legii nr. 50/1991 privind autorizarea executării lucrărilor de construcții”, se arată în lege. În cazul nerespectării acestor prevederi, Consiliul Local la propunerea primarului sau altor consilieri locali, îi poate retrage beneficiarului dreptul de folosință asupra terenului.
În cazul de față, Iuliu Mîrza nu putea construi nimic pe acea parcelă deoarece, din punct de vedere legal, acest teren nu mai era a lui C.P. Banyai, din moment ce acesta nu a demarat într-un an de zile construirea casei respective.
Arhitectul șef al comunei nu a putut fi contactat. Acesta a avut telefonul de serviciu închis. Dacă Iuliu Mîrza dorește să facă un comentariu cu privire la aceste informații, ziardeapahida.ro îl asigură de toată deschiderea și îl roagă să trimită aceste observații la adresa de mail: ziardeapahida@gmail.com.