Mai mulți angajați de la Primăria Apahida lucrează de zor, în aceste zile, la redactarea declarațiilor de impunere prin care fiecare apahidean care deține o locuință sau o casă, în proprietate personală, va fi obligat să achite taxa de salubritate.Angajații Primăriei Apahida, redactează câteva mii de declarații de impunere care sunt trimise acasă la fiecare plătitor de impozite, prin aceste declarații oamenii fiind avertizați că trebuie să achite suma de 36 de lei până la finalul acestui an.
Decizia de a se impune o taxă de salubrizare a fost adoptată de Consiliul Local Apahida, în cursul lunii septembrie. Prin această taxă de salubrizare, Primăria Apahida încasează de la cetățeni suma de 12 lei/lună/gospodărie, iar apoi o virează în conturile firmei Strict Prest SRL, condusă de Mircea Eugen Vereș, finul de cununie al primarului colonel Grigore Fati.
Practic, pe lângă un ajutor nesperat dat firmei Strict Prest, care reușea să încaseze taxa de salubritate, de la cetățeni, doar într-un procent de 50 la sută, Primăria Apahida suportă acum cheltuielile cu redactarea declarațiilor de impunere și de expediere a acestora la adresele cetățenilor.
Un simplu calcul indică faptul că pentru redactarea unui număr de aproximativ 5.000 de declarații de impunere, Primăria Apahida cheltuiește peste 10.000 de lei. În acești bani sunt incluse serviciile poștale de expediere a scrisorilor recomandate acasă la cetățeni, valoarea plicurilor, valoarea hârtiei și a toner-ului de imprimantă etc. Înainte de data de 1 octombrie 2015, dată de la care a intrat în vigoare impozitul pe salubritate, aceste taxe erau suportate de firma Strict Prest SRL.
În referatul prin care s-a aprobat această taxă de salubritate se prevede că aceasta se achită în două tranșe egale. Prima tranșă de 72 de lei, se achită până la data de 31 martie a a anului curent, iar a doua tranșă, tot de 72 de lei, se achită până la data de 30 septembrie a anului curent.
Cred ca dumneavoastra stimabile ziarist care ati redactat articolul sunteti incantat de ideea de a avea gunoie in spatele blocului in care locuiti sau pe marginea drumului din fata casei daca stati la casa.
Sau vi se pare corect ca dumneavoastra sa achitat taxa de salubritate iar altii nu ?
Referitor la costuri cred ca va inselati un pic;
un top de hartie de 500 coli costa aprox. 15 lei, un toner din care se imprima 2500 coli aprox 500 lei un plic probabil 50 de bani, nu cred ca diferenta pana la 10 000 cat spuneti dvs. sunt taxele postei romane pentru expediere.
LikeLike
Si oare timpul angajatilor care redacteaza deciziile, le tiparesc, le pun in plicuri si le expediaza, sa nu coste nimic? Dar timpul personalul de la casierie care incaseaza sumele, hartia, tonnerul si curentul electric intrebuintat pentru a colecta niste sume destinate unui SRL, asta nu costa? Totalizand timpii de lucru si cheltuielile materiale si eu sunt de acord ca prezumtiva cheltuiala enuntata de ziarist nu este realista, este prea mica! Cheltuiala estimata, luand in calcul timpii de lucru, salarizarea orara a inspectorilor de specialitate si casierilor, costul materialelor de imprimare si costul imprimarii, pentru care sa nu uiti stimabile “eu” ca primaria achita zeci de mii de lei lunar firmelor de casa care inchiriaza si intretin imprimantele si copiatoarele, ei bine calculand toate acestea, suma totala necesara intocmirii, tiparului, expedierii si apoi incasarii acestor sume, este de aprox. 45 000 lei!!!
LikeLike
Pentru a redacta deciziile a le tipari si ale pune in plic dumneavoastra considerati ca este nevoie de mai mult de o persoana?
Persoanele de la caserie este jobul lor sa incaseze taxe si impozite amenzi etc.sau gresesc?
O secretara cred ca este suficienta pentru a printa si a pune in plic deciziile este una dintre atributiile pe care le are sau gresesc?
Daca stiu eu bine orice angajat pe langa atributiile descrise in fisa postului are si ale obligatii si responsabilitati trasate de catre seful ierarhic,unele dintre aceste fiind si tiparirea si punerea in plicuri a deciziilor.
Aveti dumneavoastra vreo dovada ca se achita zeci de mii de lei pentru intretinerea imprimantelor?
Am achizitiomat o masina cu 25000 euro ma credeti?
PS. Imi place algoritmul dumneavoastra de calcul.
LikeLike
In data de 5 octombrie, primaria Apahida anunta sec pe propria pagina de internet “Taxa speciala de salubrizare” – conform HCL nr. 140/2015 , incepand cu 1 octombrie 2015 caseria Primariei Apahida va incasa sumele aferente lunilor octombrie , noiembrie si decembrie .
Ne intrebam, si intrebam de-o potriva reprezentantii primariei, unii dintre acestia membri in acest grup, ce fel de salubrizare se va face in Campenesti de cei 12 lei ceruti lunar fiecarei gospodarii? Se vor matura pietrele de pe drum? Se va ridica gunoiul menajer de pe strazile care nu sunt nici macar pietruite?
Zilele acestea, foarte multi proprietari au primit deja in posta “Decizii de impunere” pentru suma aferenta lunilor septembrie, octombrie si noiembrie 2015. Impunerile, care sunt cu titlu executoriu, au fost expediate de la oficiul postal din Apahida in data de 19.10.2015 fiind emise in data de 28.09.2015. Cu alte cuvine primaria nici macar nu a apucat sa publice informarea cu privire la plata (publicata doar pe 5 octombrie 2015) dar avea deja emise cateva sute sau chiar mii de decizii de impunere inca din 29 a lunii precedente. Ar fi bine sa dea dovada de aceeasi operativitate si cand e vorba de intretinerea drumurilor, aductiunile utilitatilor si multe altele.
Consiliul Local Apahida isi bazeaza hotararea, in drept, pe art.30 din Legea nr. 273/2003, privind finantele publice locale, cu modificarile completarile uiterioare, potrivit caruia consiliile locale pot aproba taxe speciale pentru functionarea serviciilor publice, create in interesul persoanelor fzice, stabilind cuantumul taxelor speciale anuale si aproband regulament de stabilire a modului de organizare funcţionare a serviciilor publice de interes local, pentru care se propun taxele respective.
Poate va intrebati, ca si noi, unde vor merge aceste sume? In acelasi HCL, consilierii locali, 14 la numar din cei 16, au hotarat ca banii vor merge catre SC STRICT PREST SRL in calitate de operator al serviciilor publice de salubritate in comuna Apahida. Societatea cu Raspundere Limitata isi are sediul in Str.Ploiesti nr.1 din Cluj Napoca.
Potrivit unui articol din ziardeapahida se pare ca ” ANI investighează posibilul conflict de interese al primarului în scandalul gunoaielor! Primarului puțin îi pasă și încearcă din nou să să își ajute finul ” In acelasi articol, publicat online pe data de 17 septembrie 2015, autorul mai spune ca: “Inspectorii de integritate vor verifica situația în care s-a pus singur primarul Fati, care de două ori la rând, în data de 31 august și 17 septembrie, a propus Consiliului Local, din proprie inițiativă, introducerea unei taxe de salubritate, sub forma unui impozit anual, pe care apahidenii ar trebui să îl achite în conturile Primăriei Apahida.
Prin introducerea acestei taxe, Primăria Apahida se interpune în relația economică dintre o societate comercială și clienții săi, în acest caz, locuitorii comunei care achită taxa de salubritate. Primarul Fati, vrea ca societatea Strict Prest să își primească banii, lunar din conturile primăriei, urmând ca instituția să încaseze de două ori pe an, de la locuitori, acest impozit de pe salubritate.” Intreg articolul poate fi citit aici http://ziardeapahida.ro/…/ani-investigheaza-posibilul-conf…/
In aceeasi hotarare de consiliu local se stipuleaza ca: “Astfel, persoanele care nu sunt in relaţii contractuale cu operatorul de salubritate produc la rândul lor deşeuri, similar cu cei care au contractat aceste servicii, beneficiază in mod de aceleaşi servicii de care beneficiază acele persoane care au încheiat contracte pentru aceste servicii, in sensul ca acele reziduuri care emana de la aceste persoane sunt colectate transportate in vederea eliminării la rampa de deşeuri cu care are încheiat contract operatorul.”
Din aceasta motivatie se nasc doua intrebari:
1) Cum determina primaria cine are relatii contractuale si cine nu are cu un SRL? Cine a divulgat informatii confidentiale cu privire la contractele in derulare ale unor persoane fizice? Nu cumva in acest fel a fost incalcata in mod flagrant, legea nr. 677 din 21 noiembrie 2001 pentru protecţia persoanelor cu privire la prelucrarea datelor cu caracter personal şi libera circulaţie a acestor date ?
2) Daca deti o cabana, unde mergi o data pe luna si iti duci gunoiul menajer, in punga si-l arunci la tomberonul de la bloc in Cluj, unde platesti taxa de salubritate, cum oare beneficiezi de “aceleaşi servicii de care beneficiază acele persoane care au încheiat contracte pentru aceste servicii, in sensul ca acele reziduuri care emana de la aceste persoane sunt colectate transportate in vederea eliminării la rampa de deşeuri cu care are încheiat contract operatorul.” ? Sa intelegem oare ca cei de la STRICT PREST SRL trec pe la toate cabanele fara contract de salubritate, de doua ori pe saptamana, sa ridice, in cazul in care exista, gunoiul menajer?
Pentru linistea noastra, consilierii locali, in art. 9 al hotararii stipuleaza ca: “Sumele obţinute din taxa speciala de salubrizare vor fi utilizate mod exclusiv pentru acoperirea cheltuieliior de întreţinere si funcţionare serviciului public de salubritate. “ Fara alte detalieri! In mod firesc ne intrebam ce masura de control, vis-a-vis de modul de intrebuintare, are primaria asupra acestor fonduri colectate dupa ce acestea sunt virate SRL-ului in cauza?
Sa nu uitam ca in luna mai 2015, cand primaria Cluj-Napoca a adus in discutie instituirea unei taxe suplimentare de salubrizare, pentru persoanele care nu au un contract de ridicare a deseurilor menajere, in Consiliul Civic Local (CCL) s-au starnit discutii aprinse in cadrul sedintei din 16 aprilie 2015, CCL acuzand ca aceasta taxa este nelegala si se doreste instituirea doar in beneficiul operatorilor privati.
In concluzie, orice decizie de impunere poate fi contestata la organul emitent, in scris, in termen de 30 de zile de la comunicare. ATENTIE, comunicarea este data de pe stampila Postei Romane si nicidecum data trecuta de functionarii primariei pe document. Primul si cel mai intemeiat motiv este ca NU am beneficiat de nici-un fel de servicu de salubrizare.
Ca si masura complementara are trebui sa incheiem toti contracte de ridicare a gunoiului cu acest SRL si sa-i vedem apoi cum intra cu masinile pe drumurile desfundate din Campenesti, sa ridice gunoiul. Nu uitati ca existenta unui contract de salubritate exonereaza persoana de la plata acestei taxe speciale.
Continutul complet al HCL 140 poate fi consultat aici http://www.primaria-apahida.ro/…/pdf/HCL_2015/HCL_140_15.pdf
LikeLike
Am si eu un SRL, cat trebe sa dau ca sa-mi stranga si mie bani primaria. Daca tot face servicii gratis sa faca pentru toti
LikeLike
Va rspund eu la intrebare:
Potrivit unei note de fundamentare a Primăriei Apahida, în cadrul administrației apahidene sunt 27 de imprimante și 24 de copiatoare pentru care sunt necesare piese de schimb. Pentru întreținerea și furnizarea aparaturii, Primăria Apahida a încheiat contracte de furnizare și service cu SC Aztech Digital, firmă patronată de Claudiu Zbucea. Potrivit facturilor, în perioada 2013 – 2014, Primăria Apahida a plătit firmei SC Aztech Digital SRL aproape 300.000 de lei pentru diferite servicii de copiere si intretinere tehnica de imprimare.
Citi mai multe pe gazetadecluj, baietii de acolo au fost o serie de articole de investigatie in ce priveste “gaurile negre” unde se scurg banii apahidenilor
LikeLike