Un ”monstru” al NATO a aterizat sâmbătă seara la Cluj Napoca. Avionul a survolat comuna Apahida

Apahidenii au putut vedea sâmbătă seara cum un avion militar impresionant a survolat comuna și a aterizat pe Aeroportul Internațional din Cluj Napoca. Avionul este cel mai mare care a aterizat vreodată pe noua pistă de aterizare/decolare.
1Un C117 Globemaster a aterizat sâmbătă seara pe aeroportul din Cluj. Avionul este atât de mare încât a ocupat întreaga parcare pentru avioane de linie.
2Avionul militar cu patru reactoare uriașe va participa la un exercițiu militar la care vor participa militari din trupele de parașutiști. Aceștia participa la un exercițiu tactic, în cadrul căruia un batalion va fi dislocat în timp de două ore într-o altă regiune a țării. Militarii vor fi îmbarcați la Cluj și lansați în aer pe un poligon militar unde vor trebui să ocupe repede poziții de luptă.3Avionul C117 este atât de mare, susțin oficialii aeroportului, încât a fost nevoie ca o întreagă parcare să fie pusă la dispoziția acestuia pentru garare. Dacă avionul ar fi fost încărcat, acesta nu ar fi aterizat deoarece nu ar fi avut suficient spațiu de frânare. La fel s-ar fi întâmplat și dacă avionul ar fi trebuit să decoleze încărcat cu echipamente militare. Pista de 2.100 de metri este prea scurtă pentru a permite decolarea unui avion atât de greu.

Zona de nord vest a României nu are o pistă să permite aterizarea/decolarea unor astfel de avioane. Pista de la unitatea de aviație de la Câmpia Turzii are o lungime necesară dar nu are fundația rezistentă ca să poată permite aterizarea unui C117 Globemaster.

Avionul poate transporta un tanc M1 Abrams sau   o unitate de 102 parașutiști cu tot cu echipamentul din dotare.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s