SCANDAL !!! Revolta proprietarilor de terenuri de la Someș!!! Oamenii au oprit lucrările cu forța și s-au pus în fața excavatoarelor

Mai mulți proprietari de terenuri din Apahida, situate în calea viitorului șantier pentru regularizarea Someșului, s-au revoltat vineri, la prânz, din cauza haosului creat de firmele care lucrează la acest obiectiv dar și din cauza primarului Grigore Fati care nu i-a anunțat la timp de efectuarea acestor lucrări.Tronson1_prism-si-pereu_anrocamentePotrivit unor locuitori din Apahida, care au participat la protest, oamenii au mers pe șantier și s-au postat în fața excavatoarelor și a basculantelor, nemulțumiți de faptul că utilajele de construcții le strică culturile. ”Noi nu am știut nimic despre aceste lucrări. Ne-am trezit cu țărușii bătuți pe terenurile noastre după care imediat au venit excavatoarele. Nu ne-a anunțat nimeni despre aceste lucrări deși am auzit că avizele au fost emise, încă din primăvară, de către Primăria Apahida. Putea primarul să ne spună: mă oameni buni nu cultivați nimic pentru că totul se va duce sub șenila utilajelor”, spune un localnic.

Proprietarii terenurilor au declarat că toată munca lor din acest an a fost compromisă din cauza unor incompetenți de la Primăria Apahida sau de la Administrația Bazinală Someș Tisa, care nu i-au anunțat din timp de aceste lucrări.

Cea mai vehementă a fost Maria Pușcaș, zisă Maria Băciucului, mama directoarei economice de la Primăria Apahida, Dana Aștilean. Femeia a cultivat legume pe terenul care acum va fi preluat de Statul Român, prin Consiliul Județean Cluj. În semn de protest față de bătaia de joc la care a fost supusă, Maria Pușcaș le-a dăruit muncitorilor dar și primarului Grigore Fati, câte o roșie.

O altă nemulțumire a proprietarilor de terenuri este valoarea foarte mică care a fost stabilită de comisia de expropriere. De exemplu, Petru Rocaș din Apahida, va încasa suma de 264 de lei, pentru 575 de mp. de teren, în timp ce Vasile Dezmirean, va încasa 441 de lei pentru 959 de mp de teren.

După ce oamenii s-au pus în fața excavatoarelor la fața locului a venit de urgență primarul comunei Apahida, Grigore Fati dar și directorul de investiții de AB Someș Tisa, Marius Mânzat. După îndelungi discuții s-a ajuns la o concluzie, și anume că începând de luni, o comisie formată din reprezentanți ai firmei care execută lucrările, de la Primăria Apahida și de la Consiliul Județean Cluj, va umbla pe teren pentru a face un inventar al cantităților de legume care vor fi distruse. ”Firma care execută lucrările va plăti despăgubiri la valoarea de piață a legumelor. Nimeni nu dorește scandal cu oamenii”, declarat un reprezentant al Consiliului Județean Cluj. S-a găsit o soluție. Constructorul îi va despăgubii pe oameni pentru culturile care vor fi distruse, roșii, vinete, conopidă. Primăria a dat un aviz pe proiect și poate ar fi trebuit să îi informeze pe oameni. De la Consiliul Județean Cluj au fost trimise adrese la fiecare proprietar de parcele care vor fi expropriate. Este adevărat că nu toți actualii proprietari au fost informați și pentru că între timp terenurile au fost vândute iar baza de date nu a fost actualizată. La Primăria Apahida a fost în permanent afișată lista persoanelor expropriate”, a spus oficialul Consiliului Județean Cluj.

 

 

 

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s