De mai bine de câteva săptămâni, jumătate din localitatea Apahida, mai exact zona de vest a localității, cu străzile Libertății (pana la Penny), strada Pietroasa, strada Someș, și toate străzile din zona de intrare în localitate, dinspre Cluj Napoca, nu au apă. La robinet apa nu are presiune iar situația este una disperată.
Cei care locuiesc pe strada Pietroasa ne-au declarat că apa nu ajunge la etajele superioare, ale blocurilor din zona. La casele de pe stada Libertății, presiunea este aproape de zero. ”O jumătate de oră îți trebuie să faci un duș. Nu mai vorbesc despre apa de la toalete. Riscul de infecții este uriaș”, spune un apahidean.
O investigație derulată de ziardeapahida.ro a scos la iveală faptul că situația se datorează investițiilor masive făcute în Parcul Industrial Nervia, unde există zeci de depozite și fabrici. Surse din cadrul Inspectoratului Teritorial de Muncă Cluj, susțin că în acest parc logistic și industrial lucrează peste 5.000 de oameni. În plus, Primăria Apahida ar fi autorizat construirea dă bazine mari, care captează apa de la rețeaua de alimentare publică, apă care ulterior este folosită de angajații de pe această platformă.Aceste bazine s-ar afla în incinta depozitului logistic Profi.
În plus, altă situație dezastruoasă este reprezentată de vechimea conductei de aducțiune de apă potabilă, de la intrare în Apahida. Această conductă este din azbociment și a fost construită în anul 1970, fiind dimensionată pentru un consum casnic, reprezentat de 200 de case. În prezent, toată zona de vest a localității Apahida, care numără vreo 4.000 de persoane și vreo 1.000 de unități locative, este arondată la conducta de apă potabilă, care evident este subdimensionată.
Oamenii din Apahida susțin faptul că oriunde au reclamat aceasta situație critică au primit răspunsuri ”de doi bani”. ”Centralele termice intră pe avarie. Am sunat la Compania de Apă Someș și am primit răspunsuri de genul: sa facem mâncare după ora 22, când presiunea va fi mai mare, sau să ne montăm hidrofoare. Un șef de sector de la Compania de Apa Someș ne-a spus că nu pot da o presiune mai mare pe conducta de apă deoarece, aceasta fiind veche, se va rupe”, a spus un alt localnic.
Consilierul local PNL, Dan Tudor Oros locuiește în zona critică a localității Apahida și confirmă situația. ”Oamenii nu mai apă nici pentru consumul propriu sau să facă de mâncare. Dacă pentru un duș aștepți 40 de minute vă dați seama ce presiune are apa. Adică nu are. Am propus la PNL, pe lista de investiții pentru anul 2018, ca în acest an, din bugetul local să fie asigurată o sumă de bani să construim altă conductă de apă, atât de necesară oamenilor. Colegii de partid mi-au sărit în cap și propunerea nu s-a mai făcut”, spune Oros.
La rândul lui, primarul comunei Apahida, Grigore Fati susține că situația se va remedia cel mai probabil în 2019, atunci când Compania de Apă Someș are în plan să schimbe conducta de apă existentă.