Nereguli grave descoperite de Curtea de Conturi la Primăria Apahida. Episodul de azi, vânzarea ilegală de terenuri, prejudiciul fiind de 3.17 milioane lei

Primăria Apahida a fost ”vizitată” inopinat, în lunile iunie și iulie, de o echipă de control de la Curtea de Conturi Cluj. Controlul este cu atât mai ”ciudat” cu cât, de regulă, descărcările de gestiune au loc,  la finalul anului, și nu la mijlocul lui, ceea ce denotă că această ”inspecție” are în spate alte lucruri, cel mai probabil un dosar penal care se află deschis la Parchetul de pe lângă Tribunalul Cluj care are ca obiect vânzarea terenurilor concesionate de la Câmpenești și a terenurilor la Legea 15, destinate tinerilor.

261_campensti3

Ziardeapahida.ro a intrat în posesia acestui raport de inspecție a Curții de Conturi și vă va prezenta, pe parcursul mai multor articole, cele mai mari nereguli descoperite de Curtea de Conturi a României. Controlul a fost efectuat pentru anii 2014-2016, iar prejudiciul este de ordinul zecilor de milioane de lei.

Curtea de Conturi a decis că la Primăria Apahida s-a produs un prejudiciu de 3.172.701 lei, ”prin vânzarea unor terenuri din domeniul privat, fără respectarea prevederilor legale, respectiv stabilirea prețurilor nu s-a făcut pe baza rapoartelor de evaluare, vânzarea la prețuri subevaluate comparativ cu cele stabilite în urma reevaluării, și prin diminuarea nelegală a prețului de vânzare cu valoarea redevențelor anulate datorate”.

Cu alte cuvinte, inspectorii Curții de Conturi susțin că toate terenurile concesionate în zona Câmpenești, de diferite persoane, au fost vândute de Primăria Apahida, la prețuri mult mai mici decât prețul pieței, așa cum spune legea. Concret, Primăria Apahida a vândut aceste terenuri cu suma de 1.503.852 de lei, în condiția în care valoarea reală a acestora era de 4.373.899 lei. Diferența dintre prețul de vânzare și prețul real este de 2.871.037 lei, la care se mai adaugă un alt prejudiciu de 301.644 lei, care reprezintă redevențele anuale incluse în prețul de vânzare.

Inspectorii Curții de Conturi mai susțin că terenurile trebuiau vândute la valoarea de piață, deoarece ”pentru bunurile care au valoare de piață, valoarea justă este identică cu valoarea de piață”. De asemenea, mai susțin inspectorii, la Apahida s-a perceput doar o diferență de preț neachitată la data vânzării, adică diferența dintre prețul redevenței și cel de vânzare, preț care nu are la bază o evaluare.

Curtea de Conturi a solicitat date de la primarul comunei Apahida, Grigore Fati, care este ordonator de credite și de la secretarul comunei,  Alexandru David, care răspunde de legalitatea actelor emise de Primăria Apahida. ”Vânzarea terenurilor prin transformarea contractelor de concesiune în contracte de vânzare – cumpărare s-a efectuat în baza HCL 1/2010, hotărâre ce nu a fost primită de instanța de Contencios Administrativ”, a declarat primarul Grigore Fati.

La rândul său, secretarul Alexandru David spune că ”atâta timp cât hotărârea nr. 1/2010 este în vigoare, nefiind anulată de către o instanță de contencios administrativ pe motiv de nelegalitate, contrasemnătura de legalitate se prezumă a fi legal acordată”.

În final, la acest capitol, Curtea de Conturi susține că argumentele celor doi nu pot fi primite deoarece, ”potrivit reglementărilor legale în materie, Consiliul Local hotărăște doar vânzarea, concesionarea și închirierea bunurilor din domeniul public și privat”. Acest lucru înseamnă că, dacă acest proces verbal de control va fi menținut de instanța de judecată, consilierii locali care au votat aceste vânzări pot răspunde cu averea personală pentru recuperarea prejudiciului.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s