Procurorii de la Parchetul de pe lângă Judecătoria Cluj Napoca au decis să pună în mișcare acțiunea penală împotriva primarului comunei Apahida, Grigore Fati, care este acuzat de abuz în serviciu. Acuzația se referă la faptul că primarul Fati ar fi semnat o autorizație de construire în urma căreia s-a construit un club hipic în zona străzii Eroi Pascu din Apahida. Oamenii din zonă susțin că în zonă nu a fost construit un club hipic, ci mai degrabă o herghelie de cai. Primarul Fati este cercetat penal în același dosar penal în care este cercetat și secretarul comunei Apahida, numitul David Alexandru. Cei doi mai sunt acuzați că prin emiterea autorizației de construire și semnarea acesteia, au contribuit la scăderea valorii terenurilor din zona respectivă a celorlalți proprietari, care nu mai pot construi nimic pe o rază de 500 de metri.
Ziardeapahida.ro vă prezintă câteva pasaje, mai importante, date de Grigore Fati, în declarația de suspect. Primarul a declarat că este obligat de legea administrației publice locale să semneze autorizațiile de construire și că la momentul emiterii acestui document nu era nimic ilegal.
- ”Din punct de vedere procedural dosarul beneficiarului Suciu Rodica, având ca obiect autorizarea construirii clubului hipic, a fost depus la registratura Primăriei, fiind repartizat la Serviciul Urbanism, unde șeful acestui serviciu, după ce verifică dosarul, dacă acesta este complet îl repartizează unuia dintre lucrători”.
- ”În concret, din câte îmi amintesc, de întocmirea documentației s-a ocupat Viorica Valasutean. Nu cunosc dacă au fost efectuate verificări în teren”.
- ”La momentul respectiv, nici eu și nici alți angajați ai Primăriei nu ne-am pus problema existenței a două UTR-uri, acest lucru a fost sesizat de persoanele vătămate după depunerea sesizărilor la Primărie și la Instituția Prefectului”.
- ”Menționez că, nici în acest moment, nu există o dovadă clară privind încadrarea terenului, nefiind finalizat dosarul civil privind anularea autorizației de construire”.
- ”După ce s-a început construirea imobilului, la solicitarea fiului persoanei vătămate a avut loc o întâlnire la Primărie, ocazie cu care s-a ridicat prima dată problema că acolo s-a construit o herghelie și nici de cum un club hipic. În acest sens, le-am precizat că am avizat construirea unui club hipic cu doar patru cai și am pus la dispoziția persoanelor prezente, din proprie inițiativă, toată documentația care a stat la baza emiterii autorizației de construire și în prezența dl. Mârza le-am explicat că în această fază nu am dreptul de a o anula, aceasta fiind introdusă în circuitul civil.
- ”După acest demers aceste persoane au făcut sesizare și la Prefectură și ne-am prezentat la sediu Prefecturii unde am fost prezent, atât ei cât și noi, reprezentanții primăriei și beneficiarul. Menționez că pe beneficiarul l-am cunoscut cu această ocazie. La întâlnirea de la prefectură s-a ridicat aceeași problemă, intenția de a construi de către beneficiar o herghelie și nu un club hipic, acuzându-se că există mai multe boxe decât numărul pe care îi va ține. Beneficiarul a explicat la această întâlnire utilitatea boxelor, respectiv că sunt dotări necesare în cazul organizării unor competiții potrivit normelor emise, detaliind aceste aspecte. Fiecare cal care participă a concurs trebuie să se odihnească trei ore într-o boxă separată și să existe boxe pentru potcovit, una pentru spălat”.
Primarul Fati a mai declarat în fața anchetatorilor că Primăria Apahida a angajat un expert topo, în persoana lui Răzvan Petrișor, pentru a verifica dacă ferma de cai a fost construită ilegali sau nu. Expertiza nu a oferit un răspuns clar de natură să lămurească situația creată.
În prezent, în data de 5 octombrie 2016, Tribunalul Cluj trebuie să se pronunțe cu privire la solicitarea unor localnici din Apahida, cu privire la anularea autorizației de construire a fermei de cai.