Pentru a introduce rețeaua de canalizare în satul Sânnicoară, Compania de Apă Someș a apelat la o firmă privată, care folosește un sistem de forare pentru introducerea țevilor de canalizare. Din 25 în 25 de metri se sapă câte o groapă adâncă, unele au au și doi metri, după care un utilaj perforează solul, cu ajutorul unui sistem de injecție a apei sub presiune, și se introduce. țeava de canalizare.
Locuitorii de pe strada Școlii din Sânnicoară atrag atenția asupra pericolului în care se află copii care se joacă pe stradă. ”Aceste gropi, de unu pe unu, sunt pline ochi de apă. Multe dintre ele nu sunt semnalizate sau sunt semnalizate prost. Aceste gropi nu sunt asigurate cu sisteme de protecție astfel încât accesul copiilor sau al altor persoane să nu fie permis. Zilele trecute, când ploua tare de tot, aceste gropi erau pline ochi cu apă. Vine un copil mic, Doamne ferește, și cade într-o groapă și moare înecat și gata necazul peste părinți”, spune un localnic care are casă pe strada Școlii.
Locuitorii se plâng de faptul că deși le-au spus muncitorilor despre aceste pericole, nimeni de la firma care a subcontractat lucrarea nu ia nicio măsură de siguranță. Ba mai mult, mai spun oamenii, una dintre gropi este în fața sediului din Sânnicoară al Primăriei Apahida, la fosta remiză de pompieri. ”Vom depune cât de curând o sesizare la Garda de Mediu. Peste tot, prin șanțuri, prin acele gropi sau prin curțile noastre este bentonită, o substanță care este folosită pentru forare. Gropile nu sunt semnalizate și noaptea poți să pici în ele. Vine unul mai bătrân cu bicicleta, ferește o mașină, și gata a picat în groapă. Oare primarul și cei de la urbanism, nu au nimic de spus în această chestiune că doar autorizația de construire a fost emisă de Primăria Apahida. Eu mă gândesc că așa cum au emis autorizația de construire pot să și urmărească lucrarea pentru bună execuție și pot da și amenzi dacă nu se respectă legea urbanismului”, spune un alt bărbat, care lucrează la o firmă de construcții din Cluj Napoca.
Lucrarea în zonă străzii Școlii, din satul Sânnicoară, se referă la ”înființare rețea de canalizare menajeră în satul Dezmir și parțial în satele Sânnicoară și Apahida”. Aceste lucrări sunt executate, la nivel oficial de Compania de Apă Someș, dar în realitate sunt executate printr-un contract de sub antrepriză de societatea comercială Beninstal SRL.
Autorizația de construire a fost emisă de Primăria Apahida, în data de 17 iulie 2014 iar lucrările trebuie finalizate la data de 20 decembrie 2015.
Administratorul societății comerciale Beninstal SRL, Beniamin Bucur, susține că societatea pe care o conduce a executat doar lucrările de foraj și nu este responsabilă pentru gropile din asafalt care sunt un adevărat pericol pentru pietoni și pentru copii. ”Dorim să vă informăm că societatea noastră a realizat doar lucrările de foraj pentru acest obiectiv. Lucrările de săpare a gropilor, de curățare a acestora și de refacere a carosabilului revin conform contractului societății A.R.L.. Dorim să informăm opinia publică referitor la acest aspect pentru a nu aduce un prejudiciu de imagine societății noastre”